Започаткована Урядом України програма підтримки вітчизняної кіноіндустрії, фінансування якої цього року становить 1 млрд грн, дозволила реалізувати десятки цікавих культурних проектів і активно розпочати знімальний процес із залученням митців світового рівня. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Глава Уряду відвідав знімальний майданчик стрічки «Захар Беркут», яка за задумом авторів стане наймасштабнішим кінопроектом за останні 40 років. Знімальний процес відбувається за прямої підтримки держави: 50% бюджету картини профінансовано коштами Державного агентства з питань кіно.

«Підтримка кіноіндустрії України це і розвиток талантів, і можливості розвивати локації, розвивати всю кіноіндустрію. Та підтримка, яку ми розпочали кілька років тому, вже дає чіткий результат. Ми знімаємо прекрасне кіно. Це кіно, яке має високі рейтинги. Це кіно, яке залучає десятки, сотні, мільйони українських громадян до перегляду. Розпочинаються зовсім нові процеси», - сказав Глава Уряду.

Він зазначив, що спостерігає за зйомками, як такими, вже вдруге і наголосив, що знімальні майданчики можна і треба розбудовувати не тільки в Києві, як столиці, а й в інших містах, які мають історичні пам’ятки. 
«Ми врешті решт в себе вдома знімаємо кіно, залучаємо найкращих українських і голлівудських акторів. І це я вважаю ще один напрямок, який ми можемо розвивати, тим більше, що міжнародні партнери охоче беруть у цьому участь, - додав Глава Уряду. - З нашого боку представники кіноіндустрії мають серйозну підтримку».

Довідково

Виділені в державному бюджеті кошти спрямовуються, окрім виробництва та розповсюдження різних видів кінопродукції, на підтримку державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка", популяризацію національних фільмів, оплату заходів із збереження, відновлення, реставрації національної кінематографічної спадщини, фінансову підтримку Національної спілки кінематографістів. За інформацією Держкіно, цього року у виробництві знаходяться 85 фільмів.