25 вересня офіційна делегація Вінницької області на чолі з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм, спільно з гетьманом Ліберецького краю Мартіном Путою вшанували пам’ять загиблих воїнів УНР. У місті Ліберець на військовому цвинтарі Рупрехті відбулося урочисте відкриття відреставрованого пам’ятника бійцям Гірської бригади Української Галицької Армії, які з 1920 по 1926 роки перебували в Ліберці в Таборі для інтернованих частин Української Галицької Армії.

Пам’ятник було встановлено на Ліберецькому військовому цвинтарі ще у 1927 році, проте у 1960-х роках, після ремонтних робіт на цвинтарі, пам’ятник зняли з постаменту. Скульптурна композиція відомого українського скульптора та художника Василя Касіяна, що зображала тіло вбитого стрільця, над яким завмерли у горі дружина та дві доньки, протягом тривалого часу війни залишалася практично безіменною. Усі таблички, які ідентифікували скульптуру як пам’ятник українським воїнам, були знищені колишнім комуністичним режимом. Але люди все одно покладали до пам’ятника квіти як до пам’ятника невідомому воїну.

У вересні 2018 року, за фінансової підтримки Посольства України в Чеській Республіці, силами скульпторки Марії Вамберської за значного сприяння керівниці українського товариства Наталії Доценко, дослідників Ганни Величко та Сергія Перепічки, а також особисто гетьмана Ліберецького краю Мартіна Пути, вдалося відновити оригінальні написи на пам’ятнику та списки похованих бійців.

У відкритті відреставрованої культурної композиції взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс, гетьман Ліберецького краю Мартін Пута, мер Ліберця Тібор Баттіані, отець Іван Семотюк та хор греко-католицької церкви в Ліберці, у виконанні якого прозвучала українська повстанська пісня. Під час урочистостей лунали український та чеський гімни. У своїй промові Посол наголосив, що відкриття цього пам’ятника – значна подія для всіх закордонних українців, адже українська держава нарешті на належному рівні починає вшановувати пам’ять своїх героїв, дбати про свої святині за кордоном та поважати свою історію.

У свою чергу, голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій подякував керівництву Ліберецького краю на чолі з гетьманом Мартіном Путою за всебічну підтримку та розуміння.