Вища школа України потребує нового рівня підтримки, і вона його отримає – по мірі зростання можливостей економіки і подолання існуючих економічних викликів, передусім війни та значного боргового навантаження. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи перспективи ухвалення у Верховній Раді законопроектів по освіті і, зокрема, по розвитку вищих навчальних закладів та наукових осередків.

«Вища школа має отримати новий рівень підтримки. Ми почали з середньої школи – там відбулося підвищення зарплат. Наступний крок – зробити те ж саме для викладачів вузів, - сказав Володимир Гройсман. - Я б хотів мати градацію справедливості. Але я обмежений у своїх можливостях. Тягне (кошти) війна і 400 млрд боргів. Якщо ми їх не віддамо, це призведе до дефолту, а отже, знецінення доходів кожної родини».

Глава Уряду наголосив, що зараз більшість його робочого часу припадає на пошук того балансу, який дозволить забезпечити ключові інтереси і цілі держави.

«Я шукаю, як збалансувати потреби, як відбити атаку популізму, як дозволити країні міцніти. Економіка почала зростати - 3,8%. Це непогано, адже в номіналі такий ріст – це мільярди гривень. А значить - нові робочі місця, податки… Будемо шукати можливості і робити кроки назустріч вам, викладачам і науковцям».

Глава Уряду наголосив, що справедливість – чи то в оплаті праці, чи то в іншій площині – це орієнтир і рушій будь-яких змін. І як би не було важко долати всі виклики на шляху перетворень, опускати руки і схиляти голови – не варто. «І я буду боротися, тому що я вірю в успіх нашої країни. Доля держави для мене важливіша за власне майбутнє», - наголосив Володимир Гройсман.