На початку молебня у Володимирському соборі в Києві Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зазначив, що хоч Олександр Олесь жив і помер за межами України, він любив Батьківщину і свою любов втілював у поезії. Присутні помолилися за упокій душі українського поета і його дружини Віри.
Перепоховання в Україні Олександра Олеся стало дуже символічним, адже поет за життя мріяв про повернення на Батьківщину. «У своїх творах великий поет не раз різними художніми засобами доносив, що саме внутрішні чвари та розбрат, невміння об’єднатися заради великої мети, не раз призводили в історії України до трагічних наслідків», - вважає Петро Порошенко.
На думку Президента, не лише перепоховання в Україні, але, в першу чергу, вивчення та популяризація творів Олександра Олеся стане даниною пам'яті поета. «Олександр Олесь, можливо, як ніхто інший, глибоко розкрив біль душі людини, яка втратила Батьківщину та опинилася в еміграції. Його поезія показує, як треба любити Україну», - зазначив Президент.
Український письменник, поет, драматург Олександр Олесь, справжнє прізвище - Кандиба (1878 —1944), тривалий час жив і працював за кордоном. Він помер у Празі, де і був похований. 3 січня 2017 року останки письменника та його дружини були ексгумовані, оскільки закони Чехії передбачають плату ренти за місце на кладовищі. До цього часу ренту сплачував виходець з України Володимир Михайлишин, однак нещодавно він помер, і його син вирішив поховати батька на могилі Олександра Олеся.
Українського поета перепоховали на Лук'янівському кладовищі в Києві.