Україна і Німеччина ставлять за стратегічну мету наростити спільний товарообіг до 10 млрд євро з нинішніх майже 8 млрд дол. на рік і наразі завершують підготовку до Третього німецько-українського форуму в Берліні. Такі можливості обговорили Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман з Федеральним канцлером ФРН Ангелою Меркель. Німеччина є одним із стратегічних партнерів України в політичній та економічній площині, а також одним з найбільших гуманітарних донорів для України.

Глава Уряду висловив вдячність Німеччині і особисто Ангелі Меркель за лідерство у зміцненні України, у подоланні надзвичайно серйозних викликів, за особисту стійку позицію щодо захисту територіальної цілісності нашої країни та фундаментальних принципів міжнародного права.

Останній раз Ангела Меркель відвідувала Україну 4 роки тому  - у серпні 2014 року. І з тих пір Україна суттєво змінилася – в тому числі завдяки підтримці Уряду Німеччини, зазначив Володимир Гройсман. Фундаментальні реформи проходять в державному управлінні, в соціальній сфері – освіті, медицині, в енергосекторі, передусім в секторі ефективного споживання ресурсів, поглиблюється децентралізація.

«Ми концентруємося на фінансовій стабільності, економічному зростанні. І на цьому шляху німецький бізнес активніше приходить в Україну. А наша двостороння торгівля системно зростає. Думаю, що найближчими роками ми можемо вийти на обсяг 10 млрд євро двосторонньої торгівлі, - сказав Володимир Гройсман. – Буду радий в кінці листопада взяти участь у Третьому бізнес-форумі між нашими країнами».      

Прем’єр-міністр відзначив, що зараз українська економіка дає добрі сигнали зростання. І його потрібно пришвидшувати. Глава Уряду запросив німецький бізнес посилювати співпрацю і брати активну участь у приватизаційних процесах.  

«Ми в доброму вимірі наших стосунків. І вони мають добру перспективу», - сказав Володимир Гройсман.

«Я рада знову бути тут і бачити те, що за останні чотири роки багато чого змінилося. У нас дійсно тісні і дружні стосунки. Німеччина виступала і виступає за збереження територіальної цілісності України і просування економічного розвитку, - відзначила зі свого боку Ангела Меркель. – Наприкінці листопада – під час ділового форуму - ми зможемо більш детально обговорити наші подальші спільні плани».         

Довідково

Німеччина посідає 4 місце серед основних інвесторів в економіку України. Загальний обсяг інвестицій перевищує 1,7 млрд дол.  Ключові статті українського експорту до Німеччини – електричні машини, агропродукція, продукти агропереробки, руди та металопродукція, деревина, продукція машинобудування, спектр послуг.  Структура імпорту:  промислові товари, енергоресурси, фармацевтика, продукти хімічної промисловості.