Сьогодні, 5 листопада, у приміщенні Вінницького національного технічного університету голова обласної державної адміністрації, кандидат економічних наук Валерій Коровій читав лекцію для студентів вузу.

Під час лекції голова ОДА розповів про особливості життєдіяльності області, торкнувшись базових питань функціонування влади в сучасних умовах з урахуванням ретроспективного аналізу соціально-економічної складової на різних етапах розвитку держави.

Під час зустрічі зі студентами ВНТУ основна увага була приділена викликам та операційним цілям розвитку Вінниччини, зокрема, динаміці розвитку регіону з урахуванням інвестиційної складової.  

«На інвестиційну складову впливає значна кількість макроекономічних та суспільно-політичних чинників. Я хотів би наголосити, що коли ми говоримо про Вінниччину в цілому, то необхідно звернути увагу на динаміку розвитку області протягом останніх трьох років, що також є окремою частиною дискусії. Зокрема, на сьогодні маємо зріст капітальних інвестицій на 47%, причому більше половини з них залучено до сфери аграрного бізнесу. Також важливим показником для регіону є зріст експорту на 64%. Між іншим, експорт до країн Європейського Союзу зріс на 88%», - зазначив Валерій Коровій.

Під час лекції голова обласної державної адміністрації розповів студентам про ключові складові формування інвестиційної складової регіону, такі як: інституційна спроможність, ресурсна база, енергетична складова та логістичний потенціал.  Відповідно до фахового рейтингу агентства «Regional Doing Business.2018», Вінницька область є найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу в Україні.

Під час лекції Валерій Коровій також приділив значну увагу сучасним викликам регіону, а також розповів про особливості вирішення проблемних питань та втілення заходів, спрямованих на мінімізацію наслідків несприятливих тенденцій. Зокрема, значна увага була приділена ситуації на ринку праці, підготовці висококваліфікованих спеціалістів за різними галузями, доступу до сучасних енергоефективних технологій тощо.

За словами Валерія Коровія, до ключових цілей, які вже розпочали втілювати в області, належить диверсифікація структури економіки Вінниччини, що  також сприятиме збільшенню нових виробництв з високою питомою вагою доданої вартості та вплине на створення нових робочих місць.  Також важливим завданням є зменшення питомої ваги сировини в експорті товарів. Зокрема, відбувається реалізація другої черги проекту холдингу МХП, що дасть змогу подвоїти обсяги виробництва м’яса курей та збільшить питому вагу області, а також посприяє створенню нових робочих місць.  Не менш важливим є спорудження великого біогазового комплексу, робота якого дасть змогу розв’язати екологічні проблеми.

«На сьогодні ми також прагнемо створити максимально комфортні умови для поглибленої переробки аграрної продукції. Для цього залучаємо інвестиції, які через мультиплікатор дали б змогу спрацювати іншим компаніям. Відтак, біля міста Гнівань буде збудовано надпотужний завод з поглибленої переробки зерна кукурудзи, що надасть змогу створити тисячу робочих місць, а також науковий кластер об’єкта. Саме через мультиплікатор великий обсяг роботи матимуть суміжні компанії, наприклад, у питаннях логістики та надання послуг», - зауважив Валерій Коровій, торкнувшись питання розвитку логістичної інфраструктури в області.

Під час зустрічі зі студентами голова обласної державної адміністрації також розповів про основні заходи, спрямовані на розвиток креативної економіки та ІТ-сектору, розвитку малого бізнесу в сільській місцевості та поступове впровадження сучасних енерговідновлювальних технологій.

Під час лекції очільник області на  яскравих прикладах продемонстрував тенденції розвитку регіону, зазначивши про перспективність реалізації подальших проектів. Зокрема, підписання Меморандуму про співпрацю між облдержадміністрацією, Вінницькою міською радою та компанією HEAD - світовим лідером з виробництва спортивного обладнання. Тож невдовзі компанія HEAD розпочне будівництво потужної фабрики з виробництва спортивного інвентарю в індустріальному парку міста.

На завершення заходу студенти та викладачі мали можливість обговорити питання різного змісту у формі діалогу з головою Вінницької ОДА.