Сьогодні, 23 листопада, в облдержадміністрації відбулось засідання Регіональної ради підприємців при ОДА.

В засіданні взяли участь: перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко; представники Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації; Головного управління ДФС у Вінницькій області; Управління Держпраці у Вінницькій області; члени Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації.

У вступному слові Андрій Гижко поінформував учасників зустрічі щодо змін у складі Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації. Він, зокрема, зазначив, що з метою забезпечення подальшої ефективної  роботи  Регіональної ради, оновлено її склад (розпорядження  голови облдержадміністрації від  09 жовтня 2018 року №775 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 18 березня 2015 року № 161»). Зі складу ради було виведено членів, які не брали активної участі у її роботі, розширено її склад до 28 членів.  В основному це представники громадських організацій, які представляють інтереси господарюючих суб’єктів різних сфер діяльності. 

«Такий інструмент як Регіональна рада підприємців, є консультативно-дорадчим органом, основне завдання якого  -  взаємодія з органами влади  на засадах партнерства і відкритості щодо зняття зайвих бар’єрів на шляху розвитку підприємництва в області, гармонізації нашого законодавства, в т. ч. і місцевого»,- зазначив Андрій Гижко.

Посадовець навів конкретний приклад такої взаємодії, наголосивши, що саме завдяки напрацюванням Регіональної ради підприємців  при Вінницькій ОДА розроблялось положення про оренду водних об’єктів. Сьогодні Вінницька область займає лідируючі позиції з даного питання.

«Вінниччина – єдина область в Україні, яка проводить аукціони щодо надання в оренду об’єктів аквакультури: тільки в 2018 році були продані на аукціонах права оренди на 38 водних об’єктів, в минулому році – майже 70 об’єктів водного фонду. Цей прозорий механізм з чітким переліком документів , визначеними термінами оренди  та системою контролю за станом їх використання»,- підкреслив Андрій Гижко.

Також на засіданні були розглянуті питання щодо впливу діючого податкового законодавства на розвиток підприємництва у сільській місцевості в контексті реформи децентралізації та проблематика дотримання підприємцями трудового законодавства. 

За пропозицією голови Регіональної ради підприємців Олександра Печаліна, було обрано заступника голови Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації. Ним став голова Ради територіального відділення Асоціації платників податків України у Вінницькій області Юрій Захарчук.

Довідка:

За ініціативи Регіональної ради підприємців, в області проведено низку знакових заходів, які спрямовані на сприяння розвитку підприємництва, саме:

- утворено установу бізнес-омбудсмена в області та обрано бізнес-омбудсмена. Обрано  11 представників бізнес-омбудсмена в області. Проведено навчання підприємців, щодо співпраці із установою бізнес-омбудсмена. 

З початку роботи  установи  бізнес-омбудсмена  підприємцям було надано 159 консультацій, з них: 29- індивідуальних, 41 – за запитом на електронну пошту, 89- за телефоном та електронними засобами зв’язку;

- організовано та проведено зустріч бізнес-омбудсмена з власниками супермаркетів з питання налагодження взаємовідносин бізнесу і представників Вінницятеплокомуненерго, Вінницягаз і Вінницяводоканал;

- запроваджено новий формат зустрічей голови облдержадміністрації Валерія Коровія з вінницькими підприємцями «кава з губернатором», в рамках яких можна обговорити актуальні питання розвитку та ведення бізнесу;

- надана консультативно-дорадча допомога у створенні  сільськогосподарського кооперативу (експорт лікарських трав);

- проведено  круглий стіл по вивченню кластерної ініціативи, яка поєднує науку, освіту, бізнес та владу і передбачає  модернізацію наукової бази навчального закладу шляхом залучення енергетичних  компаній регіону. Результатом такої кластерної ініціативи стане збільшення кількості спеціалістів високотехнологічного виробництва;

- проведено зустрічі із підприємцями в районах області  щодо співпраці із  регіональною радою підприємців;

- підготовлено ряд пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів у сфері підприємництва.