На цьому наголосив голова облдержадміністрації Валерій Коровій в ході щотижневої апаратної наради.

Заслуховуючи доповідь директора департаменту охорони здоров’я ОДА Людмили Грабович, керівник області зазначив: «У 2019 році бюджетної допомоги для лікарень “первинки” вже не буде, тому надзвичайно важливо провести чергову інформаційну кампанію, аби наголосити на необхідності підписання декларацій. До кінця грудня 2018 року усі медичні заклади мають автономізуватися та укласти договори з Національною службою здоров‘я, бо з 1 січня лікарні первинки не отримуватимуть субвенції, тобто пацієнту, який не уклав декларацію, доведеться платити певні кошти за прийом у сімейного лікаря».

У свою чергу, Людмила Грабович повідомила, що з початку кампанії «Лікар в кожну родину», а це з 2 квітня 2018 року по 3 грудня 2018 року, в області зареєстровано 1 113 100 декларацій. Показник наближається до рівня 80% пацієнтів, які вже обрали свого сімейного лікаря. Вона також повідомила, що за минулий тиждень, а саме з 26 листопада  року по  3 грудня  2018 року, в області зареєстровано  12 835 декларацій.

Наголошуємо, що згідно з Наказом МОЗ України № 503 від 19.03.2018 року «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу»: «Пацієнт, який не обрав лікаря та перебуває у невідкладному стані, має право отримати безперервну та безоплатну первинну медичну допомогу у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, а також звернутися до НСЗУ або його територіальних органів за роз’ясненнями стосовно надавачів первинної медичної допомоги для забезпечення можливості реалізувати своє право на вибір лікаря».

Відтак, заклад первинної медичної допомоги не має законного права відмовити пацієнту у наданні невідкладної допомоги на тій підставі, що він не обрав лікаря.

Крім того, комунальні медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу, які підписали договір з Національною службою здоров’я, будуть отримувати фінансування за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу, до червня 2019 року включно.