Не пішли. Встояли. Вирівняли стратегічну ситуацію на фронті. Ціною життя кращих синів України, які віддали своє життя заради надії для мільйонів. Заради нашої перемоги.

Бо Українська армія сьогодні стала надією для мільйонів наших громадян не тільки у Донецький і Луганській областях. Вона стала надією й для українців в окупованих частинах Донбасу й Криму. Вона стала надією й щитом усього вільного світу.

І вона стала єдиною Великою стіною, яка відділяє Європу від путінської орди.

Тому в першу чергу хочу від імені усіх українців і від імені Українського парламенту подякувати нашим воїнам, які зупинили російського окупанта.

Дозвольте хвилиною мовчання пом’янути загиблих героїв.

Сьогодні Український парламент, і я не раз на цьому наголошував, - це парламент воюючої країни.

Сьогодні на відкритті шостої сесії присутні іноземні дипломати. Я хочу окремо подякувати вам і народам ваших країн за ту безцінну підтримку, яку ми отримали у вільному світі: у питанні санкцій щодо агресорів і у питанні надання допомоги нашій країні у війні із варварами ХХІ століття - путінською Росією.
Ми усі маємо усвідомлювати, що війна сьогодні йде не просто в Україні. Ця війна йде у центрі Європи.

Ми усі маємо усвідомлювати, що війна сьогодні йде не просто в Україні. Ця війна йде у центрі Європи.
Путінська кривава «російська рулетка» - це виклик усьому цивілізованому світу. Агресія спочатку проти вільної Грузії, вбивство мирних громадян - жінок і дітей - у Сирії, розв’язана війна проти України. Хто наступний у списку ошалілого кремлівського вбивці?

Тому сьогодні для Українського парламенту питання оборони й безпеки стали безумовним пріоритетом.
З початку восьмого скликання Верховна Рада України ухвалила 155 надважливих для оборони країни законів, серед яких близько 100 законів щодо соціального захисту наших воїнів.

Серед останніх надважливих законів – Закон про Сили спеціальних операцій. Це ще один етапний крок для зміцнення безпеки держави.

Також хочу наголосити - саме ця Верховна Рада ухвалила усі подання Генеральної прокуратури щодо зняття недоторканості. Моя позиція як Голови Верховної Ради - усі подання антикорупційних органів у цих стінах мають підтримуватися.

Я також хочу подякувати депутатам парламенту, які у складі делегацій доносили правду про російську агресію проти України на міжнародній арені. В умовах гібридної війни, в умовах тотальної російської пропаганди й дезінформації, на яку Кремлем витрачається мільярди рублів, ця робота є безцінною.

Сотні зустрічей було проведено народними депутатами із нашими закордонними партнерами.

Продовження санкцій проти агресора, недопущення російської делегації у ПАРЄ - це результати також і нашої спільної роботи.

Ще один надважливий індикатор спроможності роботи Верховної Ради: ухвалення усіх без виключення законів для отримання безвізу з Європейським Союзом. Ми це зробили.

У той же час рівень недовіри до Верховної Ради є критичним. Тут я бачу дві причини. Насамперед, це пов’язано з низьким рівнем відповідальності частини колег. Й банальним бажанням не ходити на роботу.

Ні я, ні будь хто в цьому залі не зможе пояснити мільйонам українців: ні я, ні будь-хто у цьому залі не зможе пояснити українцям: пенсіонерам, лікарям, вчителям, солдатам - чому в робочий день порожній сесійний зал.
Ніхто не зможе пояснити, дивлячись в очі хлопцям з замерзлих окопів Східного фронту - чому тебе немає на твоєму робочому місці в парламенті воюючої країни.
Переконаний, як і більшість у цьому залі, - відсутність депутата на робочому місці під час війни - неприпустимо. Просто підло…

Немає часу на роботу в сесійній залі - складайте мандати і займайтеся своїми приватними бізнесами!

Друга причина - спроба дестабілізувати парламент через внутрішньополітичну ворожнечу.

Сьогодні уже твердо можна заявити- план, спрямований на дестабілізацію й параліч головного законодавчого органу країни, провалився. Парламент працює, і з усіма викликами, які стояли перед нами, ми справилися.

Ми не дозволили заблокувати й кинути Верховну Раду у прірву взаємопоборювання. Бо ми не маємо морального права повторити помилки минулого. Бо формула - «Два українці - три гетьмани» – це формула і технологія Кремля, яка веде до одного - втрати незалежності.

Як я і казав: пріоритет - питання оборони країни. Усі закони, спрямовані на захист проти російської агресії, будуть у цьому залі першочерговими, і вони будуть проголосовані.

Продовження судової реформи.
Продовження процесу децентралізації.
Продовження дерегуляції й ухвалення законів для малого й середнього бізнесу.

З надважливих питань – призначення нового складу ЦВК. Після довгих дискусій я вірю, що найближчим часом ми це питання розглянемо і вирішимо.

Ще одне питання - надважливе - наближення безпекового законодавчого поля України до стандартів Північно-атлантичного альянсу. Один з пріоритетів -гармонізація законодавства НАТО та України.
Я підтримую ініціативу щодо референдуму про вступ до НАТО. Україна має стати важливою і невід’ємною частиною глобальної системи безпеки.

Гуманітарний фронт. На минулій сесії ми ухвалили ряд надважливих гуманітарних законів. Фактично, законодавчо завершили процес декомунізації. Тисячі комуністичних ідолів сьогодні вже не отруюють національну пам'ять українців.

Ми відновлюємо справедливість щодо української мови. Вступив у дію закон про квоти для української музики в радіоефірі.

Ця сесія парламенту не стане виключенням: крок за кроком ми будемо повертати до життя нашу історію і нашу мову.

Шановні колеги! Ще ніколи Україна не мала такої боєздатної армії й такого рівня патріотизму.

Сьогодні рівень мобілізації нації - максимальний.

Це відчувається і в окопах Світлодарської дуги, це відчувається в розтерзаній російськими «градами» Авдіївці, це відчувається в чергах, щоб здати кров для поранених бійців у Дніпрі і десятках міст України.
Але й рівень відповідальності кожного з нас тут теж має бути максимальним!.
Сподіваюсь, що ми продемонструємо злагоджену, ефективну роботу Верховної Ради України під час цієї сесії.

Слава Україні!