Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у підсумковому інтерв’ю телеканалу «РАДА» назвав законодавчу роботу у 2018 році надзвичайно складною і водночас дуже продуктивною. «Ми приймали законодавчі акти найвищої ваги», - наголосив він і підкреслив, що у різних сферах проводились реформи і втілювались рішення. Серед наймасштабніших законів він назвав Закон «Про національну безпеку». «Це ключовий закон для реформи української армії і сектору безпеки по стандартам НАТО, - сказав він. - Цей масштабний закон матиме продовження в інших профільних законах, зокрема, про розвідку, про парламентський комітет, про службу безпеки, але вже, власне, він став ключовим і фундаментальним».

Серед важливих і актуальних А.Парубій також назвав закони про протимінну діяльність та про прилеглу зону. Ці документи дозволяють розміновувати окуповані території, повертати їх до мирного життя, залучати інвестиції і іноземних спеціалістів для розмінування, збільшити оборону не тільки по роздільній лінії оборони, а й морській зоні. «Символічним був закон про військове привітання «Слава Україні! Героям слава!»», - сказав він і додав, що це зміцнює український дух української армії.

В інших сферах, за словами Голови Парламенту, також відбулись важливі зміни, зокрема, «зміни до Конституції, в яких визначається шлях України до ЄС і НАТО як ключовий напрям зовнішньої політики». «Зміни до Конституції цей стратегічний напрям зроблять практично незмінним», - зазначив А.Парубій.

Серед надзвичайно знакових для країни Голова Верховної Ради також назвав закон про створення Антикорупційного суду, закони щодо продовження декомунізації, закон про українську державну мову, а також закон про визнання бійців УПА, Поліської Січі, бійців повстанського руху учасниками бойових дій, фактично прирівнюючи їх до бійців, що зараз стоять на передовій. «Хоч тих ветеранів небагато, але це важливо для тих, кого немає з нами. Вони з небес дивляться і відчувають, що це українська держава, і що іх жертва і боротьба була не марною, бо на їхній боротьбі, на їхній легенді народилося нове покоління, яке творить державу і захищає від того ж ворога, з яким вони боролися під час Другої світової війни», - наголосив він.  

Окремо Голова Парламенту відзначив міжнародну діяльність, зокрема ухвалення закону про дипломатичну службу. «Ми були дуже успішними на дипломатичному фронті, у міжнародній діяльності. Парламентські делегації творять чудеса і у ПАРЄ, і у Раді Європи», - сказав він і нагадав про важливу цьогорічну подію - створення нової МПА України, Грузії і Молдови - країн, які мають окупаційні російські війська на своїй території. «Це дуже сильна подія, яка показує всьому вільному світу, що Росія є глобальним злом, що Путін – це агресія, яка може з’явитися і у будь-якій іншій країні».

У рамках роботи МПА Україна-Польща-Литва А.Парубій зазначив, що імплементовано рішення про надання військовому підрозділу - бригаді імені  князя Острозького.

Поміж надважливих історичних рішень Голова Верховної Ради також назвав рішення Парламенту по створенню помісної православної церкви. «Свого часу

Парламент висловив ініціативу про надання Томосу українській церкві і надіслав звернення Святійшому Вселенському Патріарху Варфоломію щодо схвалення такого рішення», - нагадав він і зазначив, що зараз Україна знаходиться на завершальному етапі. А.Парубій повідомив, що на запрошення Варфоломія він перебуватиме у Стамбулі під час вручення Томосу українському Митрополиту.

Цього року, за словами Голови Парламенту, було ухвалено ряд ключових кадрових рішень. Зокрема, призначено Голову Національного банку України, Уповноваженого з прав людини, Голову Рахункової палати, оновлено склад ЦВК. «Наступний рік – це рік виборів - і президентських, і парламентських. Вкрай важливо, щоб вони проходили за оновленої Центральної виборчої комісії», - зауважив він.

Загалом, незважаючи на ухвалені 158 законів і величезну кількість постанов, а також законів у першому читанні, не вдалося втілити мрію Голови Парламенту - ухвалити виборчий кодекс. А.Парубій висловив сподівання, що цей документ буде ухвалено у наступному році.

Голова Верховної Ради привітав українців з прийдешніми новорічними святами і Різдвом Христовим та побажав домашнього затишку, здійснення мрій, згадати у молитвах тих, хто захищає нас на передовій, а воїнам – щоб оминали кулі.