Сьогодні, 9 січня, на базі ДНЗ «Немирівський професійний ліцей» відбулось відкриття навчально-практичного центру з професії «Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах».

Аби вручити сертифікат на відкриття Центру до навчального закладу прибули голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник голови ОДА Ігор Івасюк та заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк. Серед присутніх також були в.о. директора Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Володимир Буняк, керівництво району, а також директори закладів професійно-технічної освіти області, старші майстри та представники підприємств, де затребувані висококваліфіковані фахівці-зварники.

Варто зазначити, що у 2018 році Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову, якою передбачено виділення 100 млн. грн. на створення 50 навчально-практичних центрів на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти України.

Відповідно до пропозицій, направлених Департаментом освіти і науки облдержадміністрації до Міністерства освіти і науки України з державного бюджету виділено 2,3 млн. грн. субвенції ДНЗ «Немирівський професійний ліцей» для створення навчально-практичного центру з підготовки кваліфікованих робітників із професії «Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах». Дані кошти були використані на закупівлю зварювального обладнання, обладнання для обробки металу, зварювальних тренажерів та додаткового устаткування, згідно з переліком, затвердженим Міністерством освіти і науки України. Крім того, на проведення ремонтних робіт - створення виробничої майстерні центру, капітального ремонту кабінету спецдисциплін, заміну віконних та дверних блоків, заміну електромережі, було залучено 337,7 тис.грн. коштів  бюджету розвитку. На придбання меблів, стендів, вогнетривких штор, спецодягу, капітального ремонту туалету майстерні, системи опалення та вентиляції, виготовлення віконних решіток, залучено 254 ,9 тис.грн. коштів спеціального фонду.

Вітаючи учнів та керівництво навчального закладу із відкриттям центру Валерій Коровій зазначив: «Сьогодні ми бачимо фактичну реалізацію планів зі створення центрів з практичної підготовки студентів, які навчаються у професійно-технічних закладах. Саме тому необхідно працювати в напрямку вирішення проблеми фахової підготовки працівників робітничих спеціальностей, адже це вимога часу і український бізнес гостро потребує кваліфікованих кадрів. Крім того, на ринку праці є досить значна кількість фахівців, які потребують перекваліфікації, або підвищення кваліфікації. Тому сьогодні ми працюємо над створенням умов та можливостей, в тому числі на платній основі, по перекваліфікації значної частини робітничих професій, використовуючи ті можливості, які є в профтехосвіті».

Не оминув увагою очільник області і питання виїзду робітничих кадрів за кордон. Так, Валерій Коровій наголосив, що головним чинником у вирішенні цього питання є виключно економічний. Тому основним завданням перед керівництвом області є забезпечення умов для залучення інвестицій, створення нових робочих місць та підвищення компоненту заробітної плати в структурі доходів домогосподарств- такі підходи до формування економічної політики регіону також закладені в Плані Перспективного розвитку Вінниччини, який було затверджено Радою регіонального розвитку області 6 грудня 2018 року. 

Також, про оновлену майстерню детально розповів майстер виробничого навчання – директор навчально-практичного центру Олександр Миколаєнко: «Даний центр створено з метою, аби наші учні здобували та підвищували свої кваліфікації. Також, підвищити свою кваліфікацію можуть і педагогічні працівники, працівники, які вже працюють на підприємствах, але потребують підвищення розряду. Все обладнання, яке встановлено у майстерні є професійним та сучасним. Ми маємо устаткування для всіх видів зварювання і всіх типів металів. Крім того майстерню обладнано всіма необхідними комунікаціями та засобами безпеки».

Після огляду майстерень керівництво області разом із фахівцями Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та директорами закладів професійно-технічної освіти області провели нараду, де Валерій Коровій вручив грамоти Департаменту освіти і науки ОДА директору ДНЗ «Немирівський професійний ліцей» Миколі Попатенко та кращим викладачам та майстрам навчального закладу.

Варто наголосити, що на даний час, у Вінницькій області функціонує 15 навчально-практичних центрів на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти, із них 9 НПЦ відкрито у 2018 році.