Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив на необхідності  тісніше співпрацювати з Парламентом Австрії для вироблення спільних позицій, зокрема, й проти агресії Росії. «Україна як ніхто хоче мирного і дипломатичного вирішення ситуації на сході країни. Українці - мирна і цивілізована держава. Переконаний, що тільки тверда позиція країн Європи може змінити ситуацію. Це стосується всіх сфер, а не лише мілітарної», - заявив Голова Парламенту під час зустрічі з Головою Національної Ради Республіки Австрія Вольфгангом Соботкою 15 січня».

А.Парубій назвав візит В.Соботки великим сигналом підтримки і солідарності з Україною: «Ми проходимо дуже важкий період нашої незалежності, відбиваючи агресію Російської Федерації і захищаючи українські кордони. І для нас дуже важливо, що всі ці п’ять років агресії Австрія постійно і принципово підтримує Україну і засуджує агресивну політику Росії».

Він також подякував за швидку і рішучу підтримку, коли Росія здійснила військову агресію проти українських моряків і кораблів у Керченській протоці наприкінці минулого року. «Визволення українських моряків і кораблів з російських полону – це одне з найважливіших завдань, що стоїть перед українською державою, - підкреслив А.Парубій. – Ми закликаємо міжнародне співтовариство посприяти, щоб чимшвидше українські моряки опинилися на батьківщині».

Для України дуже важлива гуманітарна підтримка, зокрема, по відновленню інфраструктури, але особливо важливою є і ініціатива щодо реабілітації українських дітей, що потерпіли від агресії. На цьому наголосив Голова Українського Парламенту і подякував за запрошення дітей сиріт до Австрії: «Ми повинні тісніше використовувати наші зв’язки для покращення взаємовідносин як на міжпарламентському рівні, так і між людьми».

А. Парубій закликав «більше працювати для вироблення спільних позицій». Зокрема, він поінформував спікера Австрійського парламенту про поточну ситуацію на сході України і підкреслив, що українці захищають свій суверенітет і свої кордони від армії Росії. За його словами, Путін хоче дестабілізувати Україну, щоб мати контроль над нею. «Україна - це ключова для Росії ланка до відновлення геополітичного впливу колишнього Союзу», - сказав Голова Верховної Ради і нагадав, що перед агресією в Україні була Грузія, стояли російські війська в Молдові, і що інші сусіди – країни Балтії, Польща – усвідомлюють, що у разі поразки України вони будуть наступними. «Путін розуміє лише мову сили, а мову дипломатії сприймає як слабкість, як запрошення до ще більшої агресії. Він випробовує весь вільний світ на міцність. Тому позиція санкцій – це важлива міжнародна позиція, яка змушує Путіна діяти інакше і змінити свої геополітичні амбіції», - наголосив Голова Верховної Ради України і додав, що «тільки тверда позиція усіх країн ЄС може змінити амбіції і плани Путіна, і не лише у мілітарній сфері».

Голова Парламенту звернув увагу співрозмовників на те, що створення проекту «Північний потік-2» є елементом гібридної політики Путіна, яка передбачає економічний, енергетичний, а також інформаційний вплив. За його словами, це розуміють усі провідні країни світу: і Британія, і США, і Німеччина, а також усі експерти і міжнародні оглядачі впевнені, що після запуску Північного потоку-2 агресія на Україну суттєво збільшиться. 

А.Парубій наголосив, що діюча газотранспортна система в Україні була стримуючим фактором повномасштабної атаки по всій території України путінською армією, тому позиція всіх країн регіону є солідарною. Він нагадав про направлені листи до парламентів країн світу щодо припинення будівництва Північного потоку-2. «Парламенти сімох межуючих з Росією країн знають, наскільки підступними можуть бути способи агресії, - сказав він і підкреслив. –Ми переконані, що міжпарламентські контакти можливо більше допоможуть розуміти дії України і позицію Австрії. Вважаю, що цей візит і міжпарламентський діалог – це основа для вироблення спільної державної політики». «Я дуже вірю у міжпарламентську дипломатію і вважаю її ґрунтом і основою для подальших міжурядових зв’язків», - наголосив Голова Верховної Ради. 

Своєю чергою, Голова Національної Ради Республіки Австрія Вольфганг Соботка наголосив під час спільного з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм брифінгу для журналістів, що Австрія є 9-тим за величиною іноземним інвестором в економіку України.

Вольфганг Соботка визначив свій візит до України як свідчення підтримки з боку Австрії тих країн, які безпосередньо межують із Європейським Союзом. За словами В.Соботки, «політичні контакти між Австрією і Україною є дуже інтенсивними: «У минулому році Україну відвідали Федеральний Президент Австрії, Канцлер Австрії, також відбувся візит представника парламентської групи дружби австрійського парламенту з Україною, що є свідченням того, наскільки важливими є стосунки між Австрією і Україною».

Торкаючись економічної складової, В.Соботка наголосив, що Австрія підтримує інтенсивний економічний розвиток України: «Австрія зацікавлена, щоб Україна розвивалась в економічному сенсі стабільно і послідовно, оскільки є 9-тим за величиною іноземним інвестором в економіку України, що, своєю чергою, слугуватиме покращенню рівня життя і впевненості людей у їхньому майбутньому».

Стосовно культурних взаємин, за словами В.Соботки, «Австрія цього року хоче зробити свій внесок у розбудову культурних відносин - Австрійський Парламент має на меті запросити українських митців, письменників і науковців для того, аби ті якнайкраще представили Україну в Австрії».

Коментуючи активну співпрацю у гуманітарному секторі, Спікер Австрійського Парламенту зазначив, що це стосується як діяльності з боку австрійського громадянського суспільства, так і Уряду, і Парламенту: «Ми хочемо запросити, зокрема, українських дітей-сиріт до Австрії на відпочинок та реабілітацію, враховуючи історичний досвід того, що колись запрошували австрійських дітей до інших країн».

За словами спікера Австрійського парламенту, Австрія послідовно виступає за те, щоб «всі проблеми, зокрема, на сході України вирішувались мирним шляхом, оскільки немає іншого шляху, як шлях переговорів». «Не можна вирішити цю проблему військовим шляхом. Якщо застосовувати військову силу, то насамперед страждатиме від цього мирне цивільне населення. І ми з боку Європейського Союзу вважаємо, що такого допускати не можна.  Треба вирішувати всі питання - і стосовно Донбасу, і стосовно Криму - лише шляхом переговорів», - зауважив він.

В.Соботка також зазначив, що «сьогоднішня зустріч буде ще одним внеском в розбудову міжпарламентського діалогу і тісних українсько-австрійських взаємин, і цей діалог може бути продовжений у Відні».

Голова Національної Ради Республіки Австрія В.Соботка запросив Голову Верховної Ради А.Парубія відвідати Відень і Австрійський парламент. «Ми запросили представників Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції, а також Голову Верховної Ради України відвідати Австрію з візитом для того, щоб покращити і посилити розбудову міжпарламентських зав’язків», - наголосив він і повідомив, що на стінах Австрійського Парламенту є дошки з вигравіруваними іменами членів австрійського парламенту українського походження, що демонструє дуже тісні стосунки між двома країнами, зокрема, і в історичному сенсі.

Учасники зустрічі зробили запис у Книзі почесних гостей, відвідали пленарне засідання та поспілкувались із представниками ЗМІ.

 

У зустрічі також брали участь: Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, Надзвичайний і Повноважний посол України у Республіці Австрія Олександр Щерба.