Шановні співвітчизники!

Сьогодні ми святкуємо знаменну дату – 100-річчя з дня проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві було проголошено об’єднання двох українських держав у соборну незалежну державу. «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», – сповіщав текст Універсалу Директорії УНР.

Проголошення Акта злуки мало епохальне значення для подальшого становлення української політичної нації. Українці остаточно зрозуміли, що соборна незалежна Україна – можлива, а отже, боротьбу за неї варто продовжувати. З цією ідеєю ми пройшли крізь усе ХХ століття.

Минулого року Україна та українці всього світу відзначили 100-річчя початку Української революції та проголошення незалежності Української Народної Республіки, а сьогодні святкуємо не менш епохальну та величну подію – 100-річчя об’єднання українських земель.

Як і сто років тому, українці знову змушені із зброєю в руках захищати незалежність держави та боротися за повернення всіх територій. У цьому ми єдині, як ніколи. Ми вшановуємо всіх борців за соборність і незалежність України, ставимо їх за приклад молодшому поколінню, зміцнюємо нашу державу: піднімаємо економіку, модернізуємо армію, запроваджуємо реформи. Це наш обов’язок перед усіма поколіннями українців, які наближали цей знаменний день.

З Днем Соборності України!

Слава Україні!                                                              Героям слава!

Прем’єр-міністр України                                 Володимир ГРОЙСМАН