Дорогі співвітчизники!

Щиро вітаю вас зі століттям Акта Соборності всіх українських земель.

Рівно сто років тому на Софійській площі у Києві були виголошені слова, яких так довго чекав весь український народ:

«Однині во єдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини України – Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили, за які умирали кращі сини України. Однині є єдина Незалежна Українська Народна Республіка».

Універсал Соборності мав визначальне політичне значення для українського народу і світової геополітичної ситуації.

На весь світ українці проголосили ідею об’єднання своїх споконвічних земель, які були насильно століттями розділені між Російською і Австро-Угорською імперіями. Але Універсал не лише проголосив ідею Соборності земель, він ще і ще раз ствердив факт Незалежності України. Це дуже символічно, адже 22 січня 1919 року представники урядів ЗУНР і УНР зібралися на Софійській площі, щоб відзначити першу річницю проголошення Незалежності Української Народної Республіки.

Незалежність і Соборність українських земель – це дві мети, які у ХХ столітті визначали життя і боротьбу українського народу. Ідея боротьби за Незалежність і Соборність була дороговказом для козаків і старшин Армії Української Народної Республіки, для вояків Української Галицької Армії, українських повстанців 20-х років. Пізніше, у часи Другої світової війни гасло боротьби за Українську самостійну соборну державу стало поруч із гаслом: «Волю народам – волю людині» своєрідним всесвітнім маніфестом боротьби Української повстанської армії.

Соборність – це реалізований символ споконвічної української ідеї єдності. Наші предки своїм великим чином промовляють нам, що українці мають жити в єдності. В єдності наша сила!

Хоч ми і відзначаємо День століття соборності українських земель в умовах російської агресії, тимчасової окупації Криму і частини Донбасу, але я переконаний, що ми переможемо і звільнимо наші землі!

У цей день у першу чергу хочу подякувати і низько вклонитися справжнім захисникам Незалежності і Соборності – українським воїнам – героїчним чоловікам і жінкам, які, ризикуючи власним життям, мужньо тримають фронт на Донбасі.

Бажаю всім українцям єдності, сили та перемоги!

Боже, бережи Україну!

Слава Україні!

Героям слава!