Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у середу у святкуванні з нагоди ювілейного Дня народження Святійшого Патріарха Філарета.

Вітаючи ювіляра з 90-річчям, А.Парубій наголосив, що його вік - це воістину патріарший вік: «Я щиро захоплююся Вашою невичерпною енергією, Вашою щоденною титанічною працею».

Голова Верховної Ради подякував Філарету за багатолітню, невтомну, принципову боротьбу за Автокефалію Православної Церкви в Україні. Переконаний, що створення Помісної Православної Церкви і отримання Томосу про Автокефалію були б неможливими без його багатолітньої праці з розбудови Української Православної Церкви Київського Патріархату. А.Парубій нагадав про день 16 червня 2018 року, коли Верховна Рада України ухвалила звернення до Всесвятійшого Патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу. У той день, за його словами, Патріарх Філарет благословив Парламент на такі дії і сказав: «Ідіть і не сумнівайтесь, бо за вами правда. А там, де правда, - там Бог. А де Бог – там перемога».

«І тоді, - сказав А.Парубій, - з Вашим благословінням Верховна Рада України вперше ухвалила звернення, з якого і розпочався наш шлях до історичної, визначальної події. Ви вже увійшли в історію України».

Голова Парламенту пригадав, що левова частка митрополичого служіння Філарета припала на час безбожного комуністичного режиму. «Завдяки Вашому авторитету, невтомній праці, принциповій державницькій позиції та Вашим святим молитвам у той час ми зберегли Православну Церкву в Україні від повної ліквідації. На диво, Вам вдалося не лише відстоювати храми від закриття владою, а й будувати та освячувати нові храми у той період. За понад як тисячолітню історію Православної Церкви на українських землях жоден архієрей не займав київську кафедру так довго, як Ви. Вбачаю у цьому ніщо інше, як вищий глибокий Господній замисел», - сказав він.

А.Парубій підкреслив, що під орудою владики у Незалежній Україні була відроджена справжня Українська Православна Церква, відбудовані і збудовані тисячі храмів. І у цих храмах тепер щоденно лунає молитва українською мовою – за наш народ, за Україну, за українське військо!

«Важко уявити перемогу України, коли в українських церквах моляться не українською мовою і не за українську армію, а за армію чужу. І власне, Ваше служіння і Ваш подвиг призвели до того, що ми маємо українську церкву – і це Ваша життєва титанічна праця!  І Ви змогли розбудувати одну з найбільших церков у всьому світі!» - наголосив Голова Парламенту.

А.Парубій навів слова видатного українського православного ієрарха митрополита Іларіона (Огієнка), який сказав: «Служити народові – то служити Богові», і додав: «Ви неухильно дотримуєтеся цього принципу. Попри Ваш поважний вік Ви талановито поєднуєте архіпастирське та проповідницьке служіння, перекладацьку діяльність, благодійницьке і волонтерське служіння, добровільно та віддано виконуєте місію справжнього українського народного дипломата».

Для Голови Верховної Ради особисто було визначальною безкомпромісна позиція Патріарха Філарета, що Українська Церква завжди зі своїм народом, безсумнівним доказом чого були великі події і Помаранчевої революції, і події Революції Гідності.

А.Парубій пригадав, як після кривавого побиття та розгону активістів Євромайдану вночі 30 листопада 2013 року саме Михайлівський Золотоверхий монастир Київського Патріархату прихистив у своїх стінах постраждалих. Саме у цьому монастирі розгорілася іскра Революції Гідності та саме тут почали формуватися перші сотні Самооборони Майдану. «Коли чорні хвилі ринули на Майдан з 10 на 11 грудня, дзвони Михайлівського Золотоверхого собору, які дзвонили з Вашого благословення, скликали весь Київ на Майдан і дали нам всім сили встояти у ту ніч», - наголосив він.

«Після окупації Криму та початку війни на Донбасі з Вашого благословіння священнослужителі Української Православної Церкви Київського Патріархату активно включилися у волонтерський рух та рушили за добровольчими батальйонами у якості військових священиків на фронт.

Щиро дякую Вам за активну роботу з розвитку капеланського служіння у Збройних Силах України, Національній гвардії та інших державних військових формуваннях, активну волонтерську працю для фронту. Адже Ваша особиста підтримка українських воїнів на Донбасі є неоціненною. Ви наближаєте перемогу України!

Дякую Вам за мудре та багатолітнє служіння Богові, Україні та народу.

Бажаю Вам насамперед міцного здоров’я, довголіття та Божого благословіння!

На многії літа, Владико! Вітаю Вас!» - сказав Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.