Закриваючи вечірнє пленарне засідання у четвер, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав ухвалені зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО і повідомив, що розгляд конституційних змін відбувається за окремою процедурою, аніж усі інші законодавчі акти - на них не поширюються норми про постанови, які можуть скасовувати їхню дію.

Таке роз’яснення, за його словами, надало Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України і Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України у відповідь на намагання окремих народних депутатів зареєструвати постанову про скасування результатів сьогоднішнього голосування. Відповідно до частини 11 ст. 49 норми Закону «Про Регламент Верховної Ради України» Голова Верховної Ради має право невідкладно підписати зміни до Конституції, ухвалені на сьогоднішньому ранковому засіданні.

«Колеги, ми всі мріяли про той шлях, - наголосив А.Парубій і нагадав, що ще у 1989 році виступав за вступ України в НАТО, коли ще не було незалежної держави. - І наші мрії збулись сьогодні, коли ми всі разом, гуртом показали єдність у Парламенті».

Голова Верховної Ради підкреслив: «Попри президентські вибори, попри суперечки і емоції ми ще раз показали: Верховна Рада України займає державницьку єдину позицію, коли йдуть виклики перед Україною, коли йдеться про майбутнє нашої державності. Ми зробили цивілізаційний вибір. Я переконаний – тепер він незворотній, ніхто не зможе його змінити».

На його переконання, з роками цей зроблений буде оцінений майбутніми поколіннями українців. «Тому я невідкладно підписую Закон України за № 9037 про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО і передав на підпис Президентові», - наголосив Голова Парламенту і привітав усіх українців з надзвичайно важливим і успішним історичним днем.