Президент Петро Порошенко наголосив, що спостерігати за проведенням президентських виборів буде найбільша за всю історію України кількість міжнародних спостерігачів.

«Подивіться, яким дивним збігом обставин інтереси росіян щодо невизнання виборів і інтереси окремих кандидатів і олігархів, які намагаються докласти зусиль, щоб вибори не були визнані вільними (співпадають - Ред.). Їхня мета зараз, і для цього використовуються і радикальні сили, які марші організовують, і зіткнення з поліцією, і дестабілізація», - зазначив Глава держави в ефірі телеканалу ICTV, відповідаючи на запитання щодо заяв окремих кандидатів в Президенти про невизнання результатів виборів.

«Але український народ цього не підтримує. Ніхто не вийшов підтримати це», - особливо підкреслив Президент.

За його словами, ці кандидати в Президенти думають, що достатньо проплатити кілька автобусів, кілька замовних організаторів, учасників мітингів і це і буде Майдан. «Ні. Революція Гідності чітко продемонструвала, що коли українці борються за своє - за Угоду про асоціацію, за європейський вибір - на вулицях одразу з’являються мільйони. А штучно організувати - ні в кого ще не виходило. І можу заспокоїти - точно не вийде», - заявив Петро Порошенко.

Президент підкреслив: «Сценарій зриву виборів - це сценарій російський. Українська кров на виборах - це сценарій російський. Чесне волевиявлення громадян і захист волевиявлення - це сценарій український».

Глава держави запевнив, що зробить усе залежне від нього, щоб захистити вибір українців.

«Я доручив, щоб запросили найбільшу за всю історію України кількість міжнародних спостерігачів. І лише офіційно зареєстрованих міжнародних спостерігачів сьогодні в Україні понад 2 тисячі», - повідомив Петро Порошенко.

За його словами, також рекордна кількість громадських організацій спостерігає за якістю проведення виборів.

Президент також підкреслив, що правоохоронні органи ведуть ефективну роботу. «І кожен випадок, де ми бачимо навіть сумніви у ефективності і прозорості виборчого процесу, знаходить відповідну реакцію правоохоронних органів. І це надзвичайно добре», - додав він.

«Ми маємо забезпечити, і я як Президент гарантую, що я зроблю все, що від мене залежить для того, щоб вибори були вільними, відображали волевиявлення громадян. Щоб вибори були чесними. Щоб вибори викликали довіру, в першу чергу українського народу. Вибори були визнані світом», - наголосив Петро Порошенко.

Він зауважив, що єдині, кого не допустили до виборів - це спостерігачі з РФ. Глава держави підкреслив, що вважає це рішення правильним і це підтримав український народ: «Бо не може країна-окупант спрямовувати своїх спостерігачів для того, щоб оцінювати як проходять вибори в Україні. Це нонсенс. І коли хтось намагався тиснути на нас, я зайняв відкриту позицію і сказав, що ми не допустимо російських спостерігачів», - підкреслив Президент.

«Лише тоді, коли буде припинена окупація, коли будуть виведені окупаційні війська з окупованих територій Донбасу і Криму, коли припиниться війна, коли будуть звільнені українські політв’язні, включно з українським моряками, ми повернемося до політичного діалогу з РФ», - зазначив Глава держави.

Петро Порошенко додав: «Мені приємно, що тут нас підтримує абсолютна більшість українців і наші справжні партнери у світі».