У своїх коментарях, пов’язаних із очисткою річки Південний Буг та її притоків, перший заступник голови облдержадміністрації  Андрій Гижко зазначив: «Минулого року вдалося розчистити головну притоку - річку Десенку. Вище по течії іде річка Вільшанка, де в межах Турбівської громади розташоване одне з найбільших водосховищ (1 млн .куб. м. води). Плануємо вже в цьому році після завершення нерестового періоду приступити до розчистки р. Вільшанки,що значно має покращити питне водопостачання  та якість води в місцях водозабору для м. Вінниці».

Також важливим завданням перший заступник голови ОДА назвав заходи по розчистці р. Південний Буг у межах Стрижавської громади: «Проектна документація виготовлена , вже пройшли громадські слухання по обох об’єктах, незабаром будуть оголошуватись тендерні процедури. Таку саму документацію виготовлено по місту-курорту Хмільник, де також протікає річка Південний Буг. Особливість тут  така, що  викиди з сусідньої Хмільницької області якраз акумулюються саме в межах Хмільницької громади, де річка робить кілька вигинів, має уповільнену течію,що сприяє утворенню значних мулових наносів. Тож для нас має принципове значення підтримка міста-курорта. На 4 квітня призначено  громадські слухання із цих  питань, в разі позитивного результату розпочнуться тендерні процедури щодо розчистки Південного Бугу в межах м. Хмільник».

Андрій Гижко повідомив, що цьогоріч за рахунок коштів обласного екологічного фонду був закуплений потужний земснаряд, вартістю майже 6 млн.грн., який планується залучити до розчистки річки Південний Буг та її притоків. Новий земснаряд вдвічі потужніший ніж той, що був закуплений минулого року і має винос рукава більш як 700 метрів: тобто може подавати пульпу, яка піднімається з дна, на значну відстань від берега і використовуватись на широких ділянках водного плеса.

«Очистка дна річки та її притоків - процедура дороговартісна. В районі Стрижавки за проектно-кошторисною документацією вартість робіт становить порядка 80 млн. грн.; очистка р. Вільшанки  в межах Турбова вартуватиме  близько 10 млн. грн.; звільнення від мулу р. Південний Буг в межах Хмільника вартуватиме близько 40 млн. грн. Проте, маємо надію за рахунок тендерної процедури значно здешевити вартість цих робіт»,- зазначив Андрій Гижко.

Як зазначив  посадовець, за підрахунками фахівців , тільки в районі Стрижавки потрібно підняти з дна і вивезти на поля понад 1млн.200 тис м.куб. мулу. Для проведення  очистки потрібно досить багато часу, якщо р. Вільшанку можна очистити протягом  одного 2019 року, то русло Південного Бугу в районі Стрижавки буде очищатися протягом 2019-2020 р.р. В районі Хмільника потрібно вичистити близько 800м.куб. намулу, що теж займе приблизно два роки.

Андрій Гижко також наголосив, що проблему чистої питної води для жителів області неможливо вирішити тільки розчисткою водойм – потрібен комплексний системний підхід до цієї проблеми, включаючи контроль за  очисткою витоків, що скидаються до річок, вчасний і якісний ремонт очисних споруд тощо.