Запроваджена 5 років тому реформа децентралізації влади стала фундаментальною для перебудови усієї системи державного управління та ухвалення рішень. Саме тому її потрібно захищати – передусім на рівні Конституції. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу «Прямий».

«Важливо захистити реформу децентралізації. Першого квітня виповнилося 5 років з моменту, як я вніс на Уряд концепцію реформи, і ми почали її впроваджувати. Зараз вже 70% українців мають доступ до переваг децентралізації. Важливо, аби всі 100% українців мали нову якість життя. Адже це - нова школа, нова дорога, нова економічна основа громади, - сказав Володимир Гройсман. - У Конституції треба закріпити, що це фундаментальна реформа, і її неможна чіпати. Якщо цього не зробити, то можна буде звичайним законом все відмінити. І це небезпечно. Але я буду захищати реформу. Вона одна з ключових з точки зору управління і прийняття рішень».

Володимир Гройсман додав, що сьогодні відбувається процес, коли на місця приходять нові управлінці, готові ефективно використовувати нові можливості і нові ресурси - передусім фінансові. Лише за напрямком доходів місцевих бюджетів їх прогнозний обсяг цього року становитиме 270 млрд грн.

«Сьогодні це кошти розвитку. Тому ви і бачите в громадах і дороги, і освітлення, і транспорт, і нові площі, сквери, садочки, школи. Система створена і буде працювати далі. Треба в 2020 році завершити процес об’єднання громад, аби кожен мав доступ до переваг реформи. Ця реформа змінила систему управління держави. Зараз все вирішують ОТГ та міські голови. Ми створюємо для них умови», - додав Прем’єр-міністр.