Україна сьогодні переживає великий запит на зміни, передусім зміни в системі ухвалення рішень, і має великий потенціал стати справжнім регіональним лідером. Але ці зміни можна реалізувати лише разом, використовуючи досвід, бажання і любов до власної держави.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час молодіжного форуму «Державотворці в дії». Форум – це збір учасників програми «Державотворець», яка надає можливість молодим людям від 18 до 25 років пройти стажування в органах влади і долучитися до процесу ухвалення державних рішень у різних сферах. Автори програми – Міністерство молоді та спорту і Українська академія лідерства. Минулого року вона проходила в пілотному режимі. Її учасниками стали 46 студентів, дев’ять з яких успішно пройшли стажування, перемогли у кадрових конкурсах і зараз працюють в органах державної влади.

Цього року до програми долучилися 18 органів державної влади, 15 великих компаній та 15 громадських організацій. Серед учасників – 100 молодих людей з усіх областей України. Всі вони подолали великий конкурс, який складав до 5 осіб на місце в програмі.

Звертаючись до учасників, Володимир Гройсман наголосив: учасники форуму – справді небайдужі, справжні лідери, готові змінити життя навколо себе.

«Сьогодні є великий запит на якісні зміни, на пришвидшення змін у країні. Ми всі хочемо жити у демократичній, європейській країні, де кожен з нас може себе реалізувати, – сказав Володимир Гройсман. – Зрозуміло, що держава – це складний механізм, складна система, інколи ворожа: адже надто консервативна і не дозволяє швидко ухвалювати якісні рішення. Але коли ми говоримо про зміни, ми маємо говорити про кожного з нас, бо ми є творцями змін».

Глава Уряду наголосив, що українці мають велику цінність – власну державу. І ніхто окрім українців не зможе її зробити кращою. Цю тезу Глава Уряду довів на власному прикладі, коли у 24 роки прийшов у політику – спочатку на місцевому рівні, а потім на загальнодержавному.

«Я хочу наголосити: зміни робимо ми з вами. Тож маємо бути активними і вірити в те, що саме від нас щось залежить. Від цієї ідеї ніколи не можна відмовлятися. Сьогодні у вас є унікальна можливість – прийти, побачити і змінити. Я цим займаюся. Ще багато потрібно зробити, аби зміни стали невідворотними і відчутними для кожного. І ці зміни треба робити разом», – сказав Володимир Гройсман.

Він додав, що слоган «Україна – це не просто місце на карті» – не просто слова. «Це наша доля. У нас величезний потенціал для того, аби ми стали регіональним лідером. У це треба вірити, над цим треба працювати. Це моя чітка позиція», – додав Прем’єр-міністр.

Довідково 

Цього року програма «Державотворець» відбуватиметься у три етапи – Національна програма особистісного та професійного розвитку молоді (10-денний курс лекцій, тренінгів, семінарів, знайомство з роботою органів влади, ЗМІ, приватних компаній), Регіональні програми (двотижневий практичний курс) та Підсумковий захід для учасників у грудні поточного року.