А.Парубій зазначив, що це особливо важливо у той час, коли Україні доводиться в умовах гібридної війни із Російською Федерацією захищати не лише себе, а й країни усього вільного світу. Він подякував за надання матеріально- технічної та консультативно- дорадчої допомоги, яку отримує Україна від НАТО, зокрема у рамках Трастових Фондів Альянсу.

«Це для нас дуже важливо як у технічному питанні, так і дуже важливо - у символічному - НАТО демонструє, що є нашим близьким партнером», - наголосив він.
Голова Парламенту нагадав, що цього року відзначається 20-та річниця від дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і Організацією Північно- Атлантичного договору, і підкреслив, що Україна налаштована і надалі активніше розвивати діалог та більш тісну співпрацю.
Своєю чергою, Пані Роуз Геттемюллер зазначила, що «демократичні процеси, що відбуваються в Україні, дійсно помітні». Помітне і зростання демократичних реформ. Вона підкреслила, що у всіх зусиллях щодо реформування країни Верховна Рада України відіграє значну роль.

Заступник Генерального секретаря зауважила, що парламентський і цивільний нагляд за реформуванням сфери безпеки і оборони є найважливішою частиною законопроекту, який регулюватиме ці питання. Дуже важливо, зазначила вона, щоб всі необхідні положення знайшли своє відображення у майбутньому законі. «Це буде основний закон, з якого будуть брати своє натхнення інші підзаконні акти. Тому він має містити усі важливі пункти щодо реформування сфери безпеки і оборони», - сказала Пані Роуз.
Торкаючись питання проходження законодавства у парламенті, А.Парубій зазначив, що систему наявного рівня консерватизму у сфері оборони і безпеки зрушено з місця – нинішні керівники сприяють новим комунікаціям. Одним із найбільш дискусійних моментів розробки законопроекту, який регулюватиме сферу безпеки і оборони, Голова Верховної Ради назвав питання щодо здійснення цивільного і парламентського контролю. «Звичайно, що українські військові знаходять багато аргументів для того, щоб цей контроль був обмежений у плані доступу до таємної інформації, наголошуючи на кібератаках, у яких Росія дуже сильна, наголошуючи на необхідності збереження таємної інформації, - сказав він. - Багато з того я розумію як колишній Секретар РНБОУ. Також я розумію, що без парламентського і цивільного контролю ми ніколи не збудуємо потужний сучасний сектор оборони і безпеки».

А.Парубій зазначив, що для розв’язання цієї важливої проблеми зараз «опрацьовується механізм, щоб представники парламенту чи громадянського суспільства мали законодавчо передбачений доступ до секретної інформації і відповідно зобов’язання про її нерозголошення». «І в тому бачимо той компромісний майданчик, на якому ми можемо зійтися, коли депутат чи громадянин буде розуміти, що розголошення таємної інформації тягнутиме за собою кримінальну відповідальність. Коли матимемо застереження щодо кримінальної відповідальності про розголошення секретної інформації, рівень контролю буде вищим», - наголосив він.
За словами Голови Парламенту, завдяки дискусії «ми зможемо вийти на сучасний європейський закон». Він запевнив, що «парламентарії рішуче налаштовані на забезпечення і збереження цивільного і парламентського контролю над сектором безпеки».
У зустрічі також взяли участь народні депутати України Ірина Фріз та Марія Іонова.

Народний депутат України Ірина Фріз подякувала фахівцям з офісу НАТО за допомогу у розробці документів і наголосила на необхідності ухвалення резолюції щодо російської агресії на наступній сесії ПА НАТО у Грузії. Вона також повідомила про пропозицію Голови Верховної Ради України щодо проведення сесії НАТО в Україні. «Можливо це може відбутися навесні 2019 року, - спрогнозувала вона. І.Фріз також акцентувала увагу на небезпеці у Чорноморському регіоні через активізацію російських збройних сил на півострові Крим та розконсервувань ядерної зброї. «У цьому контексті півострів Крим є загрозою не лише для України, а й для усіх країн Причорноморського басейну», - підкреслила вона.