Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зустрівся з Президентом Парламентської Асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) Георгієм Церетелі. Голова Парламенту наголосив на важливості взаємодії між Верховною Радою України і Парламентською асамблеєю Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Дмитро Разумков зазначив, що перед Україною і країнами-членами ОБСЄ стоять великі виклики щодо закінчення війни, зокрема, припинення вогню на лінії зіткнення. Від імені Українського Парламенту він подякував ПА ОБСЄ за сталу підтримку територіальної цілісності і суверенітету України. «Ми сподіваємося, що найближчим часом мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ буде розширено у рамках виконання домовленостей, яких було досягнуто під час Нормандської зустрічі», - зазначив він. Голова Парламенту також акцентував увагу на тому, що робота СММ ОБСЄ за принципом 24/7 є дуже важливим фактором стабілізації ситуації на Донбасі. За його словами, коли працює ОБСЄ, спостерігається тиша на всіх напрямах, а отже розширення мандату дасть змогу виконати пункт про припинення вогню.

Голова Верховної Ради нагадав, що основними пунктами домовленостей є припинення вогню, розведення військ ще у трьох пунктах та обмін заручниками за принципом «всіх на всіх зазначених». Голова Верховної Ради наголосив, що виконуючи всі окреслені позиції, можна буде досягти миру, припинення військових дій на Донбасі, повернення громадян, які вимушені перебувати на тимчасово окупованих територіях, до нормального життя. 

Він поінформував Георгія Церетелі щодо швидкої реакції з боку Парламенту в законодавчій частині виконання домовленостей Нормандського формату. Зокрема, своїм рішенням Верховна Рада  продовжила дію закону про особливий статус Донбасу.

Ще одним важливим кроком з боку Парламенту, на переконання Дмитра Разумкова, має стати ухвалення закону про вибори, який діятиме на всій без виключення території України, та повернення окупованих територій під контроль України. «Принциповим питанням є те, що вибори можуть відбутися виключно за українським законодавством», - зауважив він.

Дмитро Разумков також наголосив на консолідованій позиції Парламенту, Уряду і Офісу Президента у питанні закінчення воєнних дій на Донбасі та встановлення там порядку і зазначив: «Для нас дуже важлива підтримка ОБСЄ, оскільки важко буде зупинити цей конфлікт без неї». 

Своєю чергою Георгій Церетелі високо оцінив результати зусиль з боку української влади у справі встановлення миру на Донбасі, ефективну комунікацію між всіма владними інституціями і запевнив українських парламентаріїв у всебічній підтримці з боку ПА ОБСЄ. «Для нас важливий ваш оптимізм», - підкреслив Президент ПА ОБСЄ.

У зустрічі також взяли участь: Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук,  Голова Постійної делегації  Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Микита Потураєв та Заступник Голови Постійної делегації Артур Герасимов.