Сьогодні,18 лютого, у конференцзалі готелю «Франція» за участі голови ОДА Владислава Скальського відбулась партнерська бізнес зустріч із представниками ділових кіл Шведської Бізнес Асоціації «Шведський бізнес день».  Бізнесовий форум організовано за ініціативи Вінницької обласної державної адміністрації, до участі  у ньому запрошено представників дипломатичного корпусу, іноземних і вітчизняних підприємців, представників провідних міжнародних компаній та інвестиційних фондів з метою налагодження тісних економічних контактів, пошуків бізнес-партнерів для співробітництва.

До роботи форуму долучились члени делегації Посольства Королівства Швеція в Україні, які перебувають на Вінниччині з офіційним візитом: Луіс Морсінг − Перший секретар Посольства Королівства Швеції в Україні, заступниця голови місії, Олександр Машинець – координатор проєктів з питань бізнесу та торгівлі Посольства Королівства Швеції в Україні, Богдан Сенчук − Президент Шведської Бізнес Асоціації в Україні.

Варто зазначити, що Шведська Бізнес Асоціація була створена влітку 2017 року і об’єднала шведські компанії, які працюють на українському ринку, та українські компанії, що працюють зі шведськими підприємствами в Україні, або цікавляться Швецією в якості ринку для експорту й просування своїх рішень і послуг.

 «Обсяги зовнішньоторговельної діяльності Вінницької області з Королівством Швеція  поки що незначні ,- зазначив у своєму виступі Владислав Скальський,- але це є дійсно гарною базою для того, щоб покращувати і розвивати наше співробітництво».

Охарактеризувавши здобутки Вінниччини та презентувавши економічний потенціал області, інвестиційні переваги і можливості регіону, голова облдержадміністрації висловив глибоке переконання в тому, що представники бізнесу Швеції сьогодні знайдуть на Вінниччині надійних партнерів для взаємовигідної співпраці.

Зокрема, Владислав Скальський відзначив важливий напрямок для співробітництва двох країн, який стосується медичної галузі, а саме -стаціонарної  медицини, коли автономізовані медичні заклади переходять на пряму договірну роботу з НСЗУ. «Також потребують  сучасного вирішення проблеми у сфері водоочистки,  водовідведення та очищення стічних вод, де у шведських партнерів є значні напрацювання. Цікавою є і галузь енергоефективності – сфера традиційно цікава як для області, так і для міста Вінниці, яке з 2015 року має сертифікацію за системою Європейської енергетичної відзнаки та підтвердило її  у 2019 році, повторно пройшовши аудит. Тільки м. Житомир доєдналось минулоріч до цієї ініціативи. Тож ми є безперечними лідерами в цьому напрямі на пострадянському просторі і взагалі в країнах Східної Європи»,- підкреслив Владислав Скальський.

Як зауважив  очільник області,  активна співпраця із шведським бізнесом у Вінниччини почалась з 2016 року, з цього часу почався обмін делегаціями і компетенціями. «Сподіваюсь, що сьогоднішній форум дозволить продовжити як низку заходів на створення партнерства, обговорення майбутніх потенційних  проєктів,  так і розвивати культурне співробітництво, про яке ми  домовились під час зустрічі з пані Луіс Морсінг»,- підсумував Владислав Скальський.

У свою чергу, Перший секретар Посольства Королівства Швеції в Україні Луіс Морсінг  відмітила успіхи вже існуючої співпраці шведських компаній та організацій із вінницькими партнерами та висловила надію на подальший розвиток як бізнесових так і  культурних відносин.

«Нам дуже приємно, що суттєвою підтримкою Швецією українських реформ є програма «U-LEAD з Європою», спрямована на відкриття центрів надання адміністративних послуг. У  Вінницькій області в межах даної програми є 9 таких центрів, які, на нашу думку, зміцнюють місцеву демократію а також полегшують роботу бізнесу»,- підкреслила Луіс Морсінг.

Дипломатка також відзначила успіхи Вінниччини в галузі IT-технологій, підтвердженням тому назвала відкриття  на початку лютого у Вінниці двома шведськими  IT- компаніями  своїх офісів.

«Ми тут для того,щоб будувати майбутнє,- підкреслила Луіс Морсінг.- Саме тому сьогодні ми приїхали у Вінницю разом із Шведською Бізнес Асоціацією, а також з дев’ятьма компаніями із різних сфер, в яких Швеція має безперечні переваги: це енергоефективність і відновлювальна енергетика, охорона здоров’я, транспорт, будівельна індустрія тощо».

Робота форуму проходила у діловій атмосфері, де після офіційних виступів та презентації президента Вінницького Бізнес Клубу  Вячеслава Калініченка, учасники спілкувались у форматі B2B,  а на завершення  відвідали Вінницькі підприємства: завод GreenCool компанії «UBCGroup», ПАТ «Вінницький олійно – жировий комбінат» та  завод ДП «Електричні системи».