Сьогодні, 29 березня, під час брифінгу онлайн голова облдержадміністрації Владислав Скальський поінформував про роботу профільних служб в осередках спалаху коронавірусної інфекції.

Одним із таких осередків є Подільський регіональний центр онкології. Наразі приміщення обласного онкологічного центру повністю продезиніфковані. Матеріал на тестування зібрано.

Хворі на онкологію, які є пацієнтами онкоцентру, отримують індивідуальну комунікацію, відпрацьовується питання щодо подальшого надання їм послуг. Щодо осіб, які потребують гемодіалізу, то усі 374 особи отримують цю послугу і надалі.

Під час брифінгу Владислав Скальський підкреслив, що відповідальне ставлення до власного здоров'я та здоров'я оточуючих, самоізоляція та усі необхідні заходи в рамках карантинного режиму мають вкрай важливе значення.

Для прикладу, 24-річний чоловік, житель м.Вінниці мав опосередковаий контакт з медичними працівниками урологічного відділення окнодиспансеру (ПРЦО), де зафіксований лабораторно підтверджений випадок захворювання на COVID-19  у медичного працівника. Чоловік, не маючи жодних симптомів гострого респіраторного захворювання, одразу ж пішов на самоізоляцію разом із дружиною. На  третю добу в нього підвищилась температура тіла до 38,50С та з’явилися симптоми ГРВІ – слабкість, сухий кашель.

Цілком свідомо і самостійно мешканець Вінниці викликав спеціалізовану бригаду екстреної медичної допомоги, попередивши про контакт з потенційним хворим, про свою самоізоляцію та був одразу доставлений разом із дружиною  в боксовану палату інфекційного відділення МКЛ №1 м. Вінниці. Наразі пацієнт лікується. Стан стабільний. Дружина цього чоловіка здорова та перебуває на самоізоляції.

«Також маємо і позитивний випадок свідомого ставлення до ситуації з боку медичних працівників. Генеральний  директор однієї із ЦРЛ області  разом із дружиною перебував за кордоном. Після приїзду вони одразу  ж пішли на самоізоляцію  тривалістю 14 діб. Після завершення  терміну самоізоляції обстежились на наявність коронавірусої інфекції. І лише потім. отримавши результат про відсутність коронавірусної інфекції, приступили до роботи», - зауважив Владислав Скальський.

Наразі в області зафіксовано два спалахи захворювання на COVID-19 серед медичних працівників пологового будинку №2 м. Вінниці та Подільського регіонального центру онкології. Пологовий будинок №2 м.Вінниці повністю продезінфікований, а всі пологові процеси переведені в пологовий будинок №1 та у Центр матері і дитини.

Приміщення обласного онкологічного центру продезінфіковані повністю, зібрано матеріал на тестування.

За словами голови ОДА, наразі осередки спалаху коронавірусної інфекції контрольовані. Однак, саме свідоме ставлення до ситуації щодо поширення COVID – 19 – вирішальний чинник, який може врятувати життя.