Спілкування голови ОДА Сергія Борзова з громадою Оратівського району відбулося 16 липня. За ініціативи керівника облдержадміністрації, воно відбулося за участю керівництва силових структур регіону.

На початку зустрічі Сергій Борзов повідомив, що вже оглянув об’єкти «Великого будівництва» в районі, зокрема, школу і стадіон.

«Приємно вражений, що вперше, наголошую: вперше, під час будівництва за державні кошти, в Оратівському районі була економія, — повідомив Сергій Борзов. — За рахунок цієї економії було збудовано ще деякі корисні речі для дітей. Виникає питання: чому в інших районах так зробити не вдалося?».

Найгостріше питання, яке було озвучене під час прийому, стосувалось розпорядження землями за межами населених пунктів.

«Я думаю, що це не тільки проблема Оратівського району, — зазначив голова Оратівської РДА Олег Чугункін. — Відбувається тотальний дерибан землі. Сільські голови нарікають, що з ними навіть ніхто не радиться, адже, можливо, у сільських рад, на використання тих чи інших ділянок, інші плани. Є чимало претензій до Держгеокадастру».

Прокоментував ситуацію перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Артем Шалагінов, зазначивши, що розпорядження землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів здійснюється територіальними органами Держгеокадастру.

«На жаль, законодавець не передбачає процедуру погодження із сільськими радами. Водночас, я хочу зазначити, що на сьогодні переважна більшість наказів про надання земельних ділянок надаються учасникам АТО/ООС. Стосовно тієї незначної кількості громадян, які подають заяви на одержання землі, в законодавстві існує чітко прописаний перелік підстав для відмови, яким ми вимушені керуватися», — зауважив Артем Шалагінов.

Ще одне звернення стосувалося спортзали, що перебуває у власності Міністерства внутрішніх справ України, громада просить передати це приміщення в комунальну власність. Питання буде вирішено незабаром, — запевнив голова ОДА, однак найоптимальнішим варіантом визнано передачу спортзали в довгострокове користування.

Чергове наболіле питання — релігійне. Звернулися представники УПЦ МП, а стосується воно переходу релігійної громади с. Новоживотів до ПЦУ. Релігійна громада села Новоживотів першою в районі проголосувала за перехід храму до Православної церкви України. Єдиним виходом із ситуації, що склалася, за словами голови Оратівської РДА, є почергове богослужіння.