Під час робочої поїздки до  Оратівського району, сьогодні, 16 липня, голова облдержадміністрації Сергій Борзов  відвідав  опорну загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів (початкова школа) селища Оратів, де  завершено капітальний ремонт будівлі  із впровадженням енергозберігаючих технологій. До речі, це  приміщення бувшого житлового будинку поміщика Вороновича. Маєток побудований у 1892 році в класичному стилі, є архітектурною пам’яткою XIX століття.

При виконанні робіт капітального ремонту будівлі, вдалось зекономити кошти в розмірі 195,99 тис. грн., які громада  вирішила спрямувати на забезпечення потреб осіб з інвалідністю. Адже, інклюзивність, залучення всіх дітей, без винятку, до освітнього процесу – це важливе завдання, якому приділяється значна увага як на рівні Кабміну, так і області.

«Дуже приємно вражений, що в Оратові,вперше в області, при будівництві за державні кошти була  досягнута економія, а зекономлені кошти направлені на інші важливі роботи . Садочок і стадіон ще потрібно облаштувати. Хтілося б, щоб  цей освітній кластер  у парку був виконаний вже до кінця »,- коментує Сергій Борзов.

На об’єкті  завершені основні будівельні роботи, які виконані  якісно,  згідно з графіком.  Наразі, подані  відповідні документи для отримання дозволу на введення його в експлуатацію.

Тож у новому навчальному році на школярів та дошкільнят Оратова  чекає  оновлений навчальний заклад на 226 учнівських місць. При будівництві врахували потреби осіб з інвалідністю. Тож пріоритет місцевої громади – створити інклюзивне середовище для всіх, хто його потребує.

Ідея створення на базі опорної Оратівської школи сучасного  комплексу виховання та навчання дітей є перспективною  для селища вже тому, що Оратівська школа, дошкільний начальний заклад,  дитяча музична школа  розташовані  поряд, у мальовничому місці селища – парку культури та відпочинку, де  поряд розташовані ігрові та спортивні майданчики, пішохідні доріжки, літній театр. Таке сусідство дало можливість створити своєрідний комплекс закладів, що займаються інтелектуальним, духовним, культурним та фізичним розвитком дитини.

Нагадаємо: проєкт  «Капітального  ремонту загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (початкова школа)  смт. Оратів із впровадженням енергозберігаючих технологій» увійшов до переліку 15 об’єктів Державної програми «Велике будівництво», які реалізовуються в області у 2020 році.

Загальна кошторисна вартість будівництва складає 4496,071  тис грн. На його закінчення у 2020 році із місцевого бюджету було виділено 876,800 тис грн., а фінансування з ДФРР склало 651,575 тис грн., як і передбачалось  кошторисом.

Реалізація проєкту суттєво зміцнить матеріально-технічну базу комунального закладу, як опорної школи громади та  району, дозволить уникнути нарікань на неналежний температурний режим, непривабливий зовнішній вигляд будівлі, слабку технічну оснащеність. Впровадження енергозберігаючих технологій значно скоротить бюджетні витрати на опалення закладу, проведення ремонтних робіт. А для Оратівської громади це дуже важливо.