Близько 50 учасників протестної акції на пішохідному переході у с. Лисогора сьогодні, 17 липня,  перекрили ділянку траси М-12 на м. Хмельницький. Вимоги —  розблокувати роботу Держгеокадастру і оформити ділянки для учасників АТО.

За словами учасників акції, заяви від атовців про надання дозволу на розробку технічної документації не розглядають з 17 червня.

Сергій Борзов поспілкувався з учасниками протестної  акції. Вислухав атовців, фронтовики ж, своєю чергою, запевнили голову ОДА, що дорогу перекривають з проміжками у 10 хвилин, відтак, всі учасники дорожнього руху можуть безперешкодно проїхати. Акцію назвали попереджувальною, аби привернути увагу до наболілої проблеми.

«З 1 липня голова ОДА вже не погоджує керівника обласного Держгеокадастру. Якщо раніше я міг погодити чи не погодити, то тепер такого впливу не маю», — зазначив Сергій Борзов.

Прокоментував ситуацію із наданням земельних ділянок для учасників АТО/ООС в.о. керівника обласного Держгеокадастру Артем Шалагінов, зазначивши, що в Держгеокадастрі України, за ініціативи керівництва, проводиться внутрішній аудит. Відтак, до моменту завершення аудиту, можливість реєстрації земельних ділянок буде заблокована.  

В ході розмови до керівника ОДА звернулася вдова учасника АТО. Вона пояснила, що намагалася оформити земельну ділянку на дітей: «В рішенні мені написали «утриматися». Що означає «утриматися»? Це ні так, ні ні. Мій чоловік віддав за нашу державу найдорожче — своє життя. І зараз об нас просто витирають ноги».

Учасники акції протесту передали голові ОДА листи до Президента України і Прем’єр-міністра з вимогами невідкладно відновити роботу програмного забезпечення, звільнити з посади діючого керівника Держгеокадастру Романа Лещенка; не допустити передачу в комунальну власність земель сільськогосподарського призначення; передбачити в законопроекті ефективний механізм забезпечення та затвердження проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність учасникам АТО, та членам сімей загиблих бійців після передачі с/г земель у комунальну власність.