«Сьогодні хочу з громадою обговорити стан справ у Барському районі, почути від людей про існуючі проблеми та заслухати їх пропозиції щодо покращення життя громад, аби в подальшому врахувати це в роботі», - зазначив на початку зустрічі із громадою Барського району Сергій Борзов.

Одне з перших питань, що підіймалось в ході прийому громадян, стосувалось інформаційного вакууму, в якому перебуває більша частина мешканців району через брак інформації про перспективи подальшого життя та розвитку територій в складі Жмеринського району після завершення реформи децентралізації.

З цього приводу детальну відповідь надав радник голови ОДА Андрій Кавунець, який зазначив, що з 25 жовтня, коли розпочнеться повсюдне формування об’єднаних територіальних громад, всі послуги та всі функції, які раніше здійснювались на рівні району і за якими люди їздили до районного центру, перейдуть на рівень ОТГ і забезпечуватимуться адміністрацією громад. До того ж, вже значну частину функцій з керівництва районів знято. Тому для мешканців зазначені зміни лише на користь.

Разом з тим, суттєвим недопрацюванням, за переконанням представників громадськості району, є створення Копайгородської ОТГ, адже дана громада не є спроможною та має суттєві інфраструктурні проблеми, через що громади навколишніх сіл заперечують проти входження в майбутню Копайгородську ОТГ.

В свою чергу Сергій Борзов зазначив, що єдиним шляхом вирішення проблеми є звернення ініціативної групи до суду. Разом з тим, очільник регіону запевнив, що обласна державна адміністрація, в межах своїх повноважень, сприятиме та надаватиме всю необхідну допомогу у вирішенні зазначеного питання, адже головна мета впровадження реформ – діяти на користь та в інтересах громад.

«Щодо впровадження на території області реформи децентралізації, то наразі є багато проблемних питань. Здебільшого вони стосуються небажання людей примусово об’єднуватись в громади. Це сталось через те, що в процесі підготовки до реформи не дослухались до людей, громадські слухання не проводились належним чином і рішення приймались без урахування інтересів громад», - зауважив Сергій Борзов.

Ще одне важливе питання, з яким звернулись до очільника області, стосувалось Барської центральної районної лікарні, яку не включено до переліку опорних лікарень.

«Сьогодні зазначений медичний заклад має 14 укладених ліцензій з НСЗУ і далеко не кожна опорна лікарня області має подібний результат. Я добре знаю і розумію ситуацію щодо Барської центральної районної лікарні та завжди виступав за її збереження. Лікарня працюватиме і надалі, адже укладені ліцензії з НСЗУ. Таким чином питання по лікарні закрито. До того ж незабаром лікувальний заклад отримає новий рентген-апарат» - прокоментував Сергій Борзов.

Запитували заявники і про майбутнє Северинівського санаторію, який ніби то хочуть викупити та розформувати. Відповідаючи на це запитання, очільник регіону повідомив, що лікувальний заклад існуватиме і надалі і працюватиме по тому ж профілю, що і нині.

Крім того значну увагу було приділено питанню продовження державної програми з підтримки дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, зокрема щодо забезпечення їх житлом.

З цього приводу відповідала заступниця голови ОДА Наталя Заболотна: «Минулого року 85 дітей сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування були забезпечені житлом завдяки цій програмі. І це рекордна кількість. Цьогоріч програму продовжено і область отримала понад 32 млн грн. Наразі в усіх районах області проводяться засідання комісій, вони у свою чергу  спрямовують документи на обласну комісію, яка формуватиме загальний перелік дітей з усієї області. Таким чином буде вибудовано перелік відповідно до порядку їх постановки на квартирну чергу. Також Міністерство соцполітики України працює над тим, щоб додатково виділити кошти на забезпечення житлом дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування».

Користуючись нагодою, Сергій Борзов вручив юнакові з Барського району сертифікат на житло, яке цьогоріч придбали за державні кошти відповідно до вищезгаданої програми підтримки дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування.

Звертались до очільника регіону і за допомогою в прокладенні водогону в с. Йосипівка, адже проблематика  якісної питної води з кожним роком постає все більше і більше. Представники громади неодноразово звертались до обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів, але жодного зрушення у вирішенні цього питання так і не сталось.

Підсумовуючи почуте, Сергій Борзов зауважив, що в області розпочала роботу програма «Питна вода» і звернення мешканців з цього приводу буде опрацьовано невідкладно.

На завершення зустрічі Сергій Борзов запевнив, що всі звернення зафіксовані і будуть опрацьовані якнайшвидше.