У четвер, 13 серпня, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в рамках робочої поїздки до Харківської області ознайомився з діяльністю Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП).

Під головуванням Прем’єр-міністра відбулася нарада за участю Віце-прем’єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, Міністра інфраструктури Владислава Криклія, народних депутатів, керівництва підприємства ХДАВП, керівництва Харківської ОДА, представників ДК «Укроборонпром» та профспілки авіабудівників України.

Денис Шмигаль підкреслив, що проблеми ХДАВП тягнуться вже давно: «Тому ми приїхали, щоб знайти спільні рішення».

За його словами, спільно з Міністерством фінансів буде затверджений план санації та розвитку ХДАВП, що дасть змогу підприємству відкрити замовлення, отримувати кошти та витрачати їх на закупівлю комплектацій і будівництво нових літаків.

«Наступний етап — це розвиток програми сприяння експорту. Ми обговорили законодавчі зміни, які необхідно здійснити. А також шляхи фінансування, необхідні для того, щоб підприємство працювало. Наприклад, плануємо зробити замовлення двох літаків в наступному році, щоб підприємство розвивалося, платило податки та забезпечувало робочі місця», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль відзначив важливість авіаційних підприємств для української економіки. За його словами, одне робоче місце на авіабудівному заводі створює 50 робочих місць у суміжних галузях, які забезпечують комплектацію та сервісні послуги.

«Такі  підприємства, як Харківське державне авіаційне виробниче підприємство мають бути символом відродження власної промисловості в Україні. Крок за кроком ми будемо здійснювати заходи, щоб підприємство мало перспективи розвитку», — наголосив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль також додав, що за підсумками наради було вирішено створити робочу групу.

«Ми домовилися, що невідкладно буде створена робоча група під керівництвом Віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості, яка в найближчі два-три тижні напрацює необхідні підходи для вирішення проблеми галузі авіавиробництва», — зазначив очільник Уряду.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський зазначив, що найближчим часом передбачається трансформація ДК «Укроборонпром», за результатами якої будуть утворені дві керівні холдингові компанії. Одна з них буде зосереджена на функціях оборонних галузей, а інша опікуватиметься авіацією та космічною галуззю.

«Така синергія двох високотехнологічних галузей промисловості України, як авіапромисловість та ракетно-космічна галузь, дозволить нам суттєво покращити показники, які ми маємо на сьогодні. І найголовніше — створити механізми для залучення інвестицій у цій галузі, щоб вони могли конкурувати на світовому ринку», — зазначив Олег Уруський.

Зі свого боку Міністр інфраструктури Владислав Криклій додав, що на доручення Президента й Прем’єр-міністра та на виконання рішення Уряду Міністерство підходить до етапу розробки стратегії авіації, центром якої буде авіабудівництво. Також в планах Уряду — створення національного авіаперевізника.

«Модель передбачає, що для регіональних перевезень залучатимуться літаки виробництва «Антонов». І авіакомпанія зможе надавати якісні послуги та водночас бути конкурентною на рівні регіональних та міжнародних пасажирських перевезень, максимально задіюючи потужності нашої авіабудівельної галузі», — додав Владислав Криклій.