Залучення внутрішніх ресурсів, розвиток власного ринку та продовження співпраці з міжнародними партнерами — це основні напрямки фінансової стратегії Уряду. Про це зазначив Прем’єр-міністр під час виступу на 2-му «Форумі МСП. Перезавантаження 2020», що проходив у Києві 4 вересня за участі представників бізнесу.

«Зараз ми формуємо реалістичний бюджет на наступний рік. Зростання ВВП плануємо в наступному році 4,7%. Плановий показник дефіциту поки ставимо в районі 6%. Але залучення зовнішніх коштів хочемо з року в рік зменшувати та розвивати внутрішній фінансовий ринок. Тому зараз наша фінансова стратегія — залучення внутрішніх ресурсів, розвиток власного фондового ринку та продовження співпраці з міжнародними партнерами», — підкреслив Денис Шмигаль.

Глава Уряду відзначив, що попри проблеми, пов’язані з пандемією та світовою економічною кризою, наразі для України та українського бізнесу відкрита низка можливостей.

«Це — від виробництва вакцини нашими фармкомпаніями до початку глибокої переробки сільгосппродукції і виробництва продукції харчування. Прорив в ІТ-технологіях — це теж наш потенціал, тому що ми маємо дуже хороший науковий і освітній базис. Ми сьогодні маємо виховувати молодих людей, які можуть працювати у сфері ІТ та розвитку нових технологій — за цим також майбутнє», — зазначив Прем’єр-міністр.

Під час свого виступу Денис Шмигаль також розповів про напрямки підтримки державою малого та середнього бізнесу.

«За час роботи нашого Уряду облікова ставка НБУ знизилася з 11% до 6%. Сьогодні вже є іпотека під 10%. Наша мета — це кредитування в гривні в середньому під 7%. Цього тижня Верховна Рада ухвалила урядовий закон про державні гарантії. Перші 5 млрд грн виділені. Це будуть державні гарантії під кредити малого та середнього бізнесу і під державні підприємства, які можуть забезпечити нам розвиток експорту», — зауважив очільник Уряду.

Серед інструментів підтримки бізнесу Денис Шмигаль також назвав проект «Дія.Сіті». За  його словами, він визнаний експертами одним із найкращих бізнес-проектів у сфері ІТ та діджиталізації державних послуг.

«Дія.Сіті» —  це один із видів спеціальних режимів для бізнесу. Щоб стати лідером у регіоні, нам потрібно зробити ривок на два кроки вперед, користуючись можливостями кризи. «Дія.Сіті» є одним з таких кроків, який дасть нам нові проривні ідеї та можливості для бізнесу», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що ціна і доступність кредитних ресурсів для бізнесу — це два параметри, над якими Уряд працює спільно з НБУ і банківською системою.

«Переконаний, що вже до кінця року ми представимо результат цієї роботи, і бізнес побачить реальні зміни в кредитних ставках і в доступності фінансових ресурсів в банківській системі України», — резюмував Денис Шмигаль.