Ресторатори Вінниччини долучилися до Всеукраїнської акції протесту проти запровадження жорсткого карантину «вихідного дня», що відбувається в багатьох містах України. Мітингарі акцентують увагу на тому, що в разі запровадження жорстких карантинних обмежень значна частина бізнесу зникне, не витримавши тотального локдауну.

Нагадаємо, сьогодні на засіданні Уряду планують розглянути ініціативу МОЗ про запровадження жорсткого карантину «вихідного дня», яким передбачено закриття розважальних і торгових центрів та обмеження роботи ресторанів до режиму «на виніс». Працюватимуть виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автомобільні заправки та ветеринарні аптеки.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов так прокоментував ситуацію, що склалася: «Я розумію вінницьких підприємців, які сьогодні вийшли на марш проти карантину вихідного дня. Водночас розумію інфікованих COVID-19. Тому не виключаю карантину, коли на два тижні закриють усе: ресторани, транспорт, торгівельні центри, спортзали. Це працює – перевірено в інших країнах. Сьогодні звернення підприємців Вінниччини мені передали. Ми всі разом чекаємо на сьогоднішнє рішення Кабміну. Але треба пам’ятати й інше: місто Вінниця на межі «червоної зони». Влада має зробити усе, аби ковідних ліжко-місць вистачало для кожного хворого».

Перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна зустрілася із представниками ініціативної групи учасників акції протесту, що відбулася під стінами обласної державної адміністрації сьогодні.

Учасники ініціативної групи висловили прохання, аби обласна державна адміністрація звернулася до Кабміну з метою не допустити введення жорсткого карантину «вихідного дня» в Україні та дозволити роботу закладів громадського харчування в «червоній» зоні.

Як повідомила в ході зустрічі Наталя Заболотна, консультативно-дорадчий орган при ОДА – Рада підприємців направить до Кабінету Міністрів звернення щодо роботи торговельних та розважальних закладів у «червоній зоні».

Посадовиця також наголосила, що Уряд, усвідомлюючи регіональні особливості, дає можливість обласним комісіям ТЕБ та НС вносити корективи в обмеження під час введення «червоної» зони.

Наталя Заболотна запевнила, що ОДА розуміє проблеми підприємців. Водночас кількість інфікованих в країні та області щодня невпинно зростає, тож держава мусить відповідно реагувати задля безпеки людей.

«У випадку потрапляння регіону до «червоної» зони, рішення щодо роботи підприємців прийматиметься за їх участю. Коли вводиться рішення на певній території, пропозиції щодо цього рішення приймаються у місцевій раді. Тому ініціатива від підприємців має бути на місцевому рівні, у співпраці з місцевою комісією ТЕБ та НС. Крім того, ми пропонуємо щоб голова Ради підприємців був включений до складу обласної комісії ТЕБ ТНС під час прийняття рішень, які стосуватимуться тих чи інших обмежень в роботі підприємців», – зазначила Наталя Заболотна. – Ми розуміємо, що бізнес ще не відновився після попереднього жорсткого карантину. Розуміємо, що податки, які сплачуються до бюджету, йдуть на фінансування охорони здоров’я, соціальної сфери тощо. Переконані, що такі рішення, ініційовані Уряд, мають бути дуже виваженими і враховувати всі ризики. Безумовно, це рішення призведе до погіршення ситуації для підприємців. ОДА має інформацію від народних депутатів Вінниччини, що вчора зареєстровано та направлено звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про недопущення запровадження жорсткого карантину «вихідного дня». Одним із ініціаторів такого звернення була була Ірина Борзова, яка переконана, що боротьба з COVID-19 не повинна руйнувати бізнес»

За словами першого заступника голови ОДА, наразі перемовини між підприємцями і владою щодо умов роботи під час карантину і в «червоній» зоні тривають. Наталя Заболотна вкотре звернулася до всіх мешканців області не нехтувати правилами епідемічної безпеки та закликала підприємців дотримуватись правил епідемічної безпеки під час роботи закладів.

Як повідомив ресторатор Андрій Тягун, учасники акції протесту прийшли з проханням, аби влада почула підприємців і дала можливість працювати: «Після попереднього повсюдного локдауну чимало підприємців вимушено взяли кредити для збереження свого бізнесу, які необхідно повертати. Другого локдауну ми не переживем. Просимо нас підтримати. В нас працюють люди, ми сплачуємо податки, а відтак, працює економіка. Дайте підприємцям можливість працювати. Зараз ми використовуємо 25 % потужності. В разі запровадження жорстких обмежень, чимало людей втратять бізнес і роботу. Наші заклади безпечніші, ніж громадський транспорт, де не дотримуються карантинних заходів. А в наших закладах здійснюються постійні перевірки, проводяться рейди поліції і ми не вважаємо обґрунтованим запровадження жорсткого карантину «вихідного дня». Просимо нас почути», – зазначив ресторатор.