24 листопада під керівництвом голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова відбулась селекторна нарада з головами РДА та головними лікарями області.

Основні питання стосувалися централізованого забезпечення лікувальних закладів киснем, розгортання додаткових ліжок та страхування медичних працівників закладів охорони здоров’я області.

Учасники наради поінформували про ситуацію в кожному з районів та озвучили проблемні питання, які необхідно вирішити на місцях.

 «На сьогодні в області розгорнуто 2029 ліжок у 23 опорних лікарнях. – зазначив Сергій Борзов. – За дорученням Офісу Президента України, необхідно перепрофілювати 50% ліжкового фонду області під лікування пацієнтів із підозрами та хворих на COVID – 19  - це 3595 ліжок. Потенційне розширення, 1478 ліжко-місць, необхідно забезпечити до завтра, 25 листопада. Із киснем  (централізовано та концентраторами)  - 1131 ліжко або 55,7%».

За словами голови ОДА, на забезпечення подачі киснем Вінниччині виділено 13, 05 млн. грн. державної субвенції. За ці кошти буде обладнано 764 ліжка.

На сьогодні з обласного бюджету закуплено та поставлено 73 кисневих концентратори, а до кінця тижня очікується поставка ще 327 концентраторів за рахунок державної субвенції, ще 43 - за рахунок субвенцій місцевих бюджетів. Це плюс 443 ліжка.

«Звертаюсь до всіх керівників: робіть резерв кисню! Кисневих заводів в Україні не так багато. Купуйте балони і заправляйте киснем. Використовуйте державну субвенцію. Треба думати наперед. Сподіваюсь, будете працювати сумлінно. Не чекайте. Люди чекати не будуть», - підкреслив Сергій Борзов.

У ході наради також обговорили завершення поточного бюджетного року та формування місцевих бюджетів на наступний, 2021 рік.

«Ми маємо нестандартне завершення року, адже будемо створювати бюджети на новій адміністративно-територіальній основі, з новими викликами та змінами до чинного законодавства. Завершення поточного року є досить складним. Як і зазвичай, ми маємо не допустити заборгованості із заробітної плати та енергоносіїв», - зауважив директор Департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський.

Керівник профільного департаменту акцентував увагу на основних напрямках роботи та вирішення проблемних питаннях на місцях, а також ознайомив присутніх зі змінами чинного законодавства щодо формування бюджетів. 

«Що стосується формування бюджету, то усі ті бюджети, які прийняті до кінця року, виконуються як і раніше. Бюджети сільських рад виконуватимуться вже новоствореними ОТГ, які вноситимуть зміни. Але до кінця року ці бюджети виконуватимуться окремо. З нового року вже прийматиметься  бюджет об’єднаної територіальної громади»,  - пояснив Микола Копачевський.