Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав Закон про всеукраїнський референдум (проект №3612). 

Документом передбачаються такі види всеукраїнського референдуму за предметом: 1) затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; 2) вирішення питання загальнодержавного значення; 3) зміна території України; 4) втрата чинності законом України або окремими його положеннями. 

При цьому на референдум не можуть виноситися питання: 

  • що суперечать Конституції, загальновизнаним нормам міжнародного права; 
  • що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини й громадянина та гарантії їх реалізації; 
  • щодо питань податків, бюджету, амністії; 
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • включені Конституцією України й законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Законом визначено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. 

Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у Центральній виборчій комісії. Як зазначається у пояснювальній записці, це сприятиме посиленню легітимації рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі, зміцненню зв’язків інститутів громадянського суспільства з органами державної влади. 

Закон направлений на підпис Президенту України.