Про це під час брифінгу повідомила перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна, зокрема зазначивши, що область отримала 17 800 доз вакцини Oxford/AstraZeneca. Сьогодні ж, відповідно до плану дій, розпочато процес вакцинації. Першою вакцинованою є сімейна лікарка Людмила Бойко, яка в подальшому працюватиме у мобільній бригаді і проводитиме щеплення своїм колегам.

«Розпочнуть вакцинацію з медичних працівників мобільних бригад, які в подальшому проводитимуть щеплення від COVID-19, – вони в першій черзі. Першою є мобільна бригада, створена на базі ЦПМСД №5 міста Вінниці, і які розміщуються на базі 1 міської лікарні. Сьогодні вони вакцинувались самі і приступають до імунізації медпрацівників 1 міської лікарні та пологового будинку», - розповідає Наталя Заболотна.

Упродовж сьогоднішнього дня буде вакциновано ряд медичних працівників і цей процес продовжуватиметься і надалі, відповідно до черговості.

В свою чергу, заступник директора Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА, регіональний координатор з організації проведення вакцинації  Тетяна Бондаренко наголосила, що вакцинація – це надважливий крок для боротьби із пандемією коронавірусу: «Перший крок на шляху подолання епідемії COVID-19 – це захист медпрацівників. Сьогодні розпочинаємо з мобільних бригад і працівників «ковідних» лікарень. В усіх «ковідних» лікарнях створені тимчасові пункти щеплень. Першим йде пологовий будинок, наступною йде вінницька ЦРЛ. Розроблено маршрут, аби кожна лікарня отримала планову вакцинацію і медичні працівники мали змогу підготуватись, аби були дотримані всі умови зберігання і використання вакцини, рекомендовані виробником».

На даний час згоду на вакцинацію дали близько 4 тис медиків з числа першої хвилі. Кампанія з інформування продовжується, адже вакцинація виключно добровільна.

«Наше завдання максимально донести інформацію до медиків. Ми отримали всі необхідні документи, аби переконатись, що вакцина якісна і сертифікована. Копії документів, в тому числі сертифікати якості, будуть у кожної бригади, яка проводитиме щеплення», - додала Тетяна Бондаренко.

За інформацією виробника вакцини Oxford/AstraZeneca 65% захисту виробляється після першого щеплення протягом 4 тижнів, але після другої дози рівень захисту підвищується до 80-90%. Тому одразу залишають другу дозу для тих, хто вакцинувався вперше вакциною Oxford/AstraZeneca. Мінімум через 28 днів проводиться щеплення повторно.

Разом з тим заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА повідомила, що від завтра розпочинаються тренінги для навчання команди тренерів з 4 чоловік – це лікарі анестезіолог, імунолог, педіатр, сімейний лікар, які працюють в медзакладах Вінниччини. Вони навчаються в Києві офлайн. З понеділка вони починають навчати медиків 18-ти мобільних бригад, які розпочнуть роботу із вакцинування одразу після навчання. Таким чином, з наступного тижня поступово збільшуватиметься кількість мобільних бригад, що проводитимуть імунізацію.

Крім того, Тетяна Бондаренко наголосила, що компанія AstraZeneca відповідає за ефективність вакцини, адже вакцина індійського виробництва по факту є британсько-шведською і пройшла прекваліфікацію ВООЗ.

«На сьогодні у нас є чітка інформація виробника, сертифікати, з цим виробником вакцин ми працюємо багато років, вакцинуючи дітей від гемофілії, правця та кашлюка. Дорослих ми також щеплюємо від дифтерії-правця вакциною цього ж індійського виробника - одного з найбільших і найпотужніших виробників вакцин у світі, - зазначає Тетяна Бондаренко. - AstraZeneca є науковою лабораторією, яка створила вакцину, а далі підшуковуються потужності, які можуть взяти на себе виробництво вакцини, оскільки потужності виробників не встигають за попитом у світі. Ми щодня контактуємо із медиками, надаємо їм інформацію, яка є у відкритому доступі по вакцині, її якості, по виробнику, сертифікації тощо».

Щодо зростання кількості нових випадків захворювання на коронавірус Наталя Заболотна зазначила: «Ми спілкувалися з лікарями щодо збільшення кількості захворілих, більшої кількості госпіталізацій та важчого перебігу хвороби. Висновок один – така ситуація підштовхує медиків до вакцинації, адже вони на передовій боротьби з корона вірусом».

До слова, перша вакцинована на Вінниччині - Людмила Бойко, яка є лікарем, завідувачем амбулаторією ЦПМСД №5, входить до складу мобільної бригади,  зауважила: «Вакцинація - це єдиний спосіб зупинити коронавірусну інфекцію, припинити тягар смертей і інвалізації, до якої призводять важкі випадки  перебігу хвороби. Єдиним захистом від інфекційних хвороб завжди була вакцинація, тож якщо є наразі така можливість, то я вакцинуюся. Я одразу погодилась. Ми пройшли дводенний тренінг у м. Київ для мобільних бригад по вакцинації. Я працюю сімейним лікарем і завідуюча амбулаторією ЦПМСД-5 м. Вінниці. Прослухавши лекції іменитих професорів та уважно вивчивши інструкцію до вакцини – прийняла тверде рішення. Вакцина британської компанії AstraZeneca вироблена на потужностях в Індії, проте ми вже давно використовуємо в роботі вакцини індійського виробництва і, в принципі, задоволені. Я довіряю цій вакцині, вона є векторна, переноситься набагато легше і не має небезпечних побічних дій. Від вакцинації не зареєстровано жодного летального випадку, а від коронавірусу загинули мільйони людей по всьому світу. Вже пройшло більш як півгодини після введення вакцини, я почуваюсь добре. Я раніше робила щеплення від грипу, від дифтерії та правця і можу сказати, що почуваюсь добре, больові відчуття від введення вакцини навіть менші. Вакцинуватись потрібно – це моє тверде переконання».