«Без бар’єрів» - таку назву має всеукраїнська ініціатива, яку заснувала перша леді України Олена Зеленська.

Як повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, саме задля напрацювання нової суспільної норми в Україні - країні, де немає бар'єрів для життя і самореалізації кожного українця, сьогодні, 19 березня, в Києві підписаний Меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури в Україні.

«Коли ми починали працювати над ініціативою «Без бар’єрів», ми розуміли, що це буде великий проєкт», - зауважила Олена Володимирівна. Перша леді підкреслила, що зараз проєкт перетворюється на масштабний рух, до якого долучаються не лише окремі люди, бізнеси, а й цілі міста та області. Олена Зеленська зазначила, що хотіла б серед учасників бачити ще й нові регіони, та запевнила, що готова сприяти реалізації цікавих і потрібних проєктів.

«Прагнучи створити умови для розвитку безбар’єрної інфраструктури та доступу до послуг в містах та ОТГ Вінниччини, я, як голова Вінницької облдержадміністрації, разом із міським головою Вінниці Сергієм Моргуновим долучилися до ініціативи «Без бар’єрів», — наголосив Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

«Сучасні виклики - некерована урбанізація, ізоляція, проблеми соціальної адаптації, зміна клімату та екологія - і хочемо, щоб архітектура була використана для перетворення суспільства і зміцнення соціальної солідарності та безбар'єрності», - про це йдеться в Меморандумі.

Підписантами Меморандуму про розвиток безбар’єрної архітектури також стали Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, голова Донецької ОДА Павло Кириленко, міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

Усі підписанти домовились про співпрацю в напрямках побудови безбар'єрної України, а саме:

– гуманізація будівельних процесів на прикладах кращих світових практик в області соціальної архітектури та створення комфортного та безпечного середовища;

– визначення шляхів ефективного співробітництва архітекторів, дизайнерів, урбаністів, державної влади, міських спільнот і девелоперів для досягнення згоди на всіх етапах будівельної діяльності;

– переосмислення існуючої практики проєктування об'єктів соціального середовища і вироблення конструктивних рішень для своєчасного реагування на стрімко змінюються умови повсякденності;

– демонстрація нових можливостей взаємодії з суспільним простором на прикладі міст та ОТГ;

– залучення міст і ОТГ України в процес створення безбар'єрного суспільного середовища.

Як відомо, зауважив Голова Вінницької ОДА, на Вінниччині діє Комплексна цільова програма соціального захисту населення на 2019-2021 роки. Серед основних завдань - покращення якості надання соціальних послуг, соціального забезпечення осіб з інвалідністю та осіб похилого віку. Обласною програмою передбачено розвиток служб супроводу незрячих, запровадження дублювання суспільно важливої інформації шрифтом Брайля, аудіовізуальними засобами та забезпечення доступу до будівель соціального значення шляхом встановлення системи звукової навігації.

Окрім того, мова і про забезпечення доступу до послуг, зокрема, навчання спеціалістів органів соціального захисту, представників ЦНАПів, освітніх та медичних установ навичкам жестової мови, створення та підтримка розвитку транспортних служб із перевезення осіб з інвалідністю.

Сергій Борзов підкреслив, що із 2018 року на Вінниччині проходять інклюзивні заходи, де групи молодих людей на кріслах колісних принципам вчать навичкам самостійного життя. А традиційні змагання «Регбі на візках» дає можливість для людей з інвалідністю взяти участь у різних видах спорту, популяризує Параолімпійські види спорту у Вінницькій області, привертає увагу до доступності закладів фізичної культури та спорту.

«Важливо, що сьогодні норми інклюзії та безбар’єрності дотримані на кожному об’єкті «Великого будівництва». Програма президента України Володимира Зеленського продовжується і в 2021 році», — наголосив керівник регіону.

Посадовець повідомив, що «Велике будівництво» на Вінниччині охопить більшу кількість галузей — відтепер це не лише освітні і спортивні проекти, а ще й медична галузь, проекти економічного розвитку та туристичної інфраструктури. На реалізацію 10 проектів цього року заплановано близько 265 млн грн.

За словами очільника області, архітектурне довкілля в Україні все ще розраховане на ідеально здорову за середніми стандартами людину. Але не всі люди вкладаються у середні стандарти. Тому треба змінювати «стандарти» - настав час руйнувати «бар’єри». Бо те, як влаштоване наше середовище і наш простір, впливає на життя.

«Для кожного має бути доступним - пересування, навчання, праця, відпочинок, дозвілля. І саме конструкція доріг, споруд, транспорту може мати вплив на наш спосіб життя…», — зазначив Голова ОДА.

Сергій Борзов нагадав, що свого часу саме вінничанка Рая Панасюк стала «інструментом для допомоги іншим» в інклюзії, коли у 2017 році її призначили Урядовою уповноваженою з прав осіб із інвалідністю:

«Маленька жінка, яка навчила нас опускатись на коліна, щоб побачити її Світ. Той, який бачить вона. Бо хотілось дивитись їй у вічі… Рая легко «підіймала» людей догори, хоча сама сиділа у візочку…»

Безбар’єрність – це приклад людяності, — переконаний керівник регіону.