Щеплення отримали учасники АТО/ООС, які записалися на вакцинацію за допомогою онлайн-анкети, розробленої Департаментом охорони здоров'я та реабілітації ОДА. Власним прикладом вони доводять, що необхідно вакцинуватися вчасно, і, таким чином, захищати себе та близьких від коронавірусу, адже імунізація – це один із найбільш ефективних шляхів припинення пандемії.

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА Тетяна Бондаренко зазначає: «На сьогодні ситуація із захворюваністю на коронавірус залишається нестабільною і складною. За минулу добу в області зареєстровано 616 нових випадків COVID-19. На Вінниччині розгорнуто 3444 ліжок для хворих на коронавірусну інфекцію. Наразі завантаження таких ліжок становить 76%. З них 56% становить завантаженість ліжок з підведеним киснем. Ми продовжуємо роботу в напрямку забезпечення лікувальних закладів киснем, закупівлі концентраторів, обладнання кисневої мережі та збільшення її потужностей. На сьогодні, завдяки ініціативі облдержадміністрації та виділеним коштам, ми починаємо роботу щодо забезпечення киснем ліжок в обласному госпіталі ветеранів війни».

Оскільки карантинні заходи тривають, але, відверто кажучи, не всі дотримуються встановлених правил, одним із важливих напрямків припинення пандемії є вакцинація.

За словами Тетяни Бондаренко, наразі в області вже вакциновано більше 5 тисяч осіб, які входять до першого та другого етапу імунізації. Лише за минулу добу щеплення отримали 810 осіб. У першу чергу, це медики, військові, працівники критичної інфраструктури (ДСНС, Національна гвардія, Національна поліція).

«На даний час організовано роботу дев’яти мобільних бригад, які працюють з лютого поточного року.– зазначає Тетяна Бондаренко. – Крім цього, забезпечено роботу тринадцяти пунктів щеплення, які працюють на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги. Два з них розташовані у м. Вінниці, решта одинадцять – в районах області. З наступного тижня роботу зможуть розпочати ще шість пунктів щеплень.Загалом, у пунктах вакцинації проводять по 30 щеплень на день, а мобільні бригади – 70-80 щеплень на день. Вакцина використовується ефективно та в повному обсязі. Відповідно до розпорядження Міністерства охорони здоров'я України та завдяки підтримці Офісу Президента України, до вакцинації також залучається відомі громадські діячі, які позитивно ставляться до проведення імунізації та є взірцем для багатьох».

Аби зробити щеплення сьогодні, у Вінницькому обласному клінічному госпіталі ветеранів війни розгорнула роботу мобільна бригада з вакцинації. Таким чином сьогодні в госпіталі вакциновувались і учасники АТО/ООС, які записались на щеплення, і медичні працівники.

«Сьогодні в цьому медзакладі працює бригада з Тростянецького центру ПМСД. За день тут планують вакцинувати 40 людей. Фахівцями бригади за сьогоднішній ранок вже вакциновано 90 працівників психо-неврологічної лікарні. Загалом сьогодні вони планують зробити 130 щеплень. Навантаження не мале, але тут 2 лікарі та 3 медсестри і вони налаштовані швидко та якісно все зробити. Загалом сьогодні в області працює 9 мобільних бригад. Таким чином очікуємо близько 600 вакцинованих за сьогоднішній день. Почали працювати і пункти щеплень, туди приходять ті, хто записувались в чергу, здебільшого це люди, які входять до 1-2 етапу вакцинації. Вже почали по трохи вакцинувати людей з 3 етапу – освітяни і соціальні працівники. Також радіємо, що почали відгукуватись і записуватись на вакцинацію люди віком 80+, тож запрошуємо тих, хто може прийти в кабінет щеплень і їх також вакцинуємо», - розповіла Тетяна Бондаренко.

Учасник АТО, головний спеціаліст відділу у Вінницькій області Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олег Дмитрійчук, зазначив: «Насамперед мене спонукало до вакцинації те, що я сам перехворів цією страшною хворобою і не з чужих слів знаю, що це. А зважаючи на ситуацію із поширенням коронавірусу в Україні і світі в цілому, вирішив вакцинуватися і, таким чином, подати приклад своїм бойовим товаришам і всім громадянам України. В 2014 році ми стали на захист Батьківщини від посягань зовнішнього ворога, а сьогодні маємо стати на захист життя і здоров’я всіх громадян України і людства в цілому. І головною зброєю в цьому є протидія поширенню коронавірусної інфекції  шляхом вакцинації».

Про своє ставлення до питання вакцинації проти COVID-19 розповів іучасник АТО, начальник організаційного відділу апарату обласної державної адміністрації Михайло Затула: «Питання вакцинації я добре обміркував і переконаний, що вона однозначно потрібна. Ми відповідальні не лише за своє здоров’я, а й здоров’я тих, хто нас оточує. Щоб зменшити захворюваність на коронавірус, на моє переконання, необхідно приймати рішення і проходити вакцинацію. Тож закликаю усіх своїх побратимів записуватись на вакцинацію та очікувати свою чергу на щеплення».

Володимир Сироватко, начальник відділу у Вінницькій області Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України розповів, що вирішив вакцинуватись не лише тому, що турбується за своє здоров’я, але і тому, що це турбота про своїх рідних і близьких.

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА також повідомила, що на сьогодні в онлайн-формі зареєструвалися більше тридцяти людей, які погодилися публічно вакцинуватися. Йдеться про лідерів громадських думок, учасників АТО/ООС, представників влади та багатьох інших.

За словами Тетяни Бондаренко, в області збільшується кількість людей, які хочуть отримати щеплення від COVID-19. Мешканці області активно реєструються в онлайн-анкеті, звертаються до профільного департаменту, центрів первинної медико-санітарної допомоги.

«Також є багато бажаючих, які записалися на вакцинацію у додатку «Дія». Крім того, за рекомендацією профільного міністерства, ми запровадили в області систему реєстраторів. Уже підтверджені телефони в усіх пунктах щеплень, які будуть працювати і приймати дзвінки від людей, які хочуть вакцинуватися. Проводитиметься відповідний запис для того, щоб уникнути скупчення людей в пунктах щеплень. Таким чином, черги будуть розписані в такому порядку, щоб люди не чекали довго і точно знали, коли і до якого пункту щеплення їм необхідно прийти з документами. Варто підкреслити, що в області вакцинація проводиться незалежно від того, чи уклала особа декларацію з лікарем, чи ні. Відмов не буде. Навіть ті, хто не уклав і не планує укладати декларацію, мають право вакцинуватися від коронавірусу. Наразі вакцини від коронавірусу вистачає. Ми чітко розраховуємо кількість вакцин з урахуванням другої дози щеплення. Профільне міністерство анонсувало наступну поставку вакцини AstraZeneka CoviShield для того, щоб ми не зупиняли щеплення», - підкреслилаТетяна Бондаренко.