Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у четвер з послами держав-членів Великої сімки, акредитованих в Україні.
А.Парубій подякував усім країнам за отримання Україною безвізу, «до якого доклались всі учасники Великої сімки», за підтримку ініціативи щодо призначення Спеціального представника Великої сімки з питань реформ в Україні та за позитивну оцінку Великою сімкою прогресу України на шляху реформ.
«Отримання безвізу для України - велика подія, - сказав він. - Це рішення має не лише технічне значення – перетин кордонів, а й має велике символічне значення, бо кожний, хто стояв на Майдані, виступав, перш за все, за повернення до європейської сім’ї європейських народів».

Голова Верховної Ради України поінформував представників дипломатичних установ про події останніх місяців на Сході України, які продемонстрували, що «Москва виключно ігнорує усі міжнародні домовленості, у тому числі і Мінські угоди». «Останні місяці засвідчили зростаючу ескалацію конфлікту і військових дій російських найманців. Найбільш болючим є те, що під час цих атак гинуть мирні жителі», - наголосив А.Парубій і нагадав, що 13 травня російський снаряд обірвав життя чотирьох мирних жителів, а 27 травня внаслідок обстрілу було поранено вісім цивільних осіб. Також, повідомив він, дуже негативним сигналом було рішення Москви про легалізацію псевдо-документів так званих терористичних організацій ЛНР та ДНР, кожен гуманітарний конвой призводив до ескалації бойових дій на Сході України.
Водночас, А.Парубій підкреслив, що Україна була і залишається відданою мирному врегулюванню конфлікту. «Ми твердо стоїмо на позиції, що мають бути виконані безпекові аспекти, а вже потім інші рішення», - сказав він.

Голова Верховної Ради України, розповідаючи про реформи в Україні, зазначив, що багато сфер потребують реформування, у тому числі судова і сфера боротьби з корупцією, але головне завдання парламенту, як стабілізуючої функції в Українській державі, Верховна Рада виконує. «Ми йдемо шляхом реформ - можливо не так швидко, але загалом вдалося стабілізувати ситуацію в країні, - підкреслив він. – Впевнений, що парламент і уряд працюють, забезпечуючи стабільність у державі, забезпечують економічне зростання, забезпечують безпеку в країні. Я вважаю це важливим досягненням, враховуючи непрості умови, і зважаючи, яких великих зусиль докладав агресор, щоб дестабілізувати ситуацію в країні».
Учасники зустрічі обмінялись думками щодо найважливіших рішень, які потребують законодавчого врегулювання.
Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Ітілійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа, відзначаючи високий темп реформ в Україні та щільну співпрацю, висловився за ширше залучення громадян, суспільства до процесу реформування та посилення комунікативної ролі парламенту у роз’ясненні реформ та контрольну функцію під час імплементації законів. Він закликав залишатися на шляху реформ і протистояти спробам загальмувати чи зробити процес неефективним. «Парламент відіграє значну роль в імплементації реформ, і це позитивно впливає на процес реформування економіки. Соціальні та економічні реформи, аби були відчутні громадянами, мають бути комуніковані парламентаріями», - наголосив він.

Учасники зустрічі серед пріоритетних визначили розвиток енергозберігаючих технологій та енергоефективності підприємств, безпеку атомної енергетики, сферу охорони здоров’я, стан окупованих територій; підписання Стамбульської конвенції, що допоможе захистити права жінок та протидіяти насильству; реформу парламенту.
Зокрема, Шегекі Сумі наголосив на «критичній важливості створення інспекції з питань безпеки атомної енергії».
Своєю чергою, Голова Верховної Ради зазначив, що у питанні окупованих територій ще немає остаточного рішення, ведеться дискусія, і вона «не лише законодавча, а скоріше стратегічна і суспільна». «Ця дискусія триває між експертами і політиками щодо території під окупацією, щодо її статусу, має різні виміри: і безпековий і гуманітарний, - сказав він і зазначив, що у Грузії немає прикордонників на лінії розмежування. – Необхідно вивчати досвід Грузії і Молдови. Українцям, які є заручниками окупаційних сил, необхідно забезпечити юридичний статус. Питання є під моїм особистим контролем».

Стосовно Стамбульської конвенції, А.Парубій зазначив, що створюється робоча група для її обговорення, «і раніше чи пізніше, але ми гарантовано вийдемо на позитивне рішення».
Вітаючи французький народ з обранням Президента Е.Макрона, Голова Парламенту зазначив, що Франція надала приклад боротьби з корупцією, коли замішані у корупції кандидати вийшли з дистанції президентських перегонів. «Французьке суспільство показало несприйняття такого явища, - підкреслив він і додав, що «в Україні завершився перший рік роботи по створенню антикорупційних структур по всій країні - важливий і непростий шлях, відкриті реєстри і тендери показали, де можуть бути приховані корупційні ризики, створено НАЗК, антикорупційна прокуратура, йде імплементація тих законів, що були ухвалені, запроваджено е-декларування».

Заступник Голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен схвалюючи прийняття законів з екології та електроенергії, висловив сподівання на розгляд законопроектів з питань житлово-господарського господарства та енергоефективності споживання. «Євросоюз готовий підтримувати реформу у цій сфері одним млн. євро», - наголосив він.
Голова Верховної Ради України подякував за дискусію та висловився за частіше проведення багатосторонніх зустрічей із представниками дипломатичного корпусу закордонних країн.