Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 8 квітня відбулася нарада з питань реформи Державної митної служби.

В обговоренні взяли участь Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, Міністр фінансів Сергій Марченко, Голова Державної митної служби Павло Рябікін та інші поважні особи.

Під час наради сторони обговорили основні напрямки роботи, які дадуть змогу наблизити українську митницю до стандартів Європейського Союзу.

За словами Дениса Шмигаля, головними завданнями в напрямку митної реформи є завершення гармонізації українського законодавства з європейським, зокрема щодо імплементації положень Митного кодексу Європейського Союзу, запуск механізмів щодо спільного контролю та обміну інформацією з країнами ЄС, а також впровадження ризик-орієнтованої системи перевірок на митниці. Зокрема, Прем’єр-міністр зазначив, що це фактично означатиме створення «зелених коридорів» для компаній, які мають найвищий ступінь довіри.

«Одним із ключових завдань, яке стоїть перед керівництвом Держмитслужби та Урядом, є впровадження повноцінної системи обміну митною інформацією між Україною та ЄС та приєднання до конвенції про процедуру спільного транзиту. Це дозволить набагато краще контролювати митну вартість товарів і відповідно прибрати будь-які зловживання із заниженням такої вартості», — відзначив очільник Уряду.

Учасники наради також порушили питання щодо модернізації пунктів пропуску на кордоні з Європейським Союзом. Денис Шмигаль відзначив, що Уряд у березні цього року схвалив план заходів з облаштування пріоритетних пунктів пропуску на 2021-2023 роки. Цим планом, зокрема, передбачено реконструкцію, модернізацію і технічне переоснащення 25 наявних і будівництво 10 нових пунктів пропуску. Така модернізація розпочнеться вже цього року і значно покращить технічні можливості митниці.

«Керівництво митниці, Міністерства фінансів, Офіс Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та інші органи — всі мають продовжувати працювати злагоджено та в синергії. Спільна координація дозволить пришвидшити зміни та наблизити інтеграцію України до ЄС», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина наголосила, що в питанні роботи митної служби Україна на 100% виконала всі зобов’язання, передбачені на 2020 рік Угодою про Асоціацією з ЄС.

Очільник ДМС Павло Рябікін зі свого боку відзначив, що митниця вже цього місяця запускає масштабний проект щодо особистого тестування працівників відомства, який, зокрема, включатиме перевірку на доброчесність. За підсумками такої перевірки всі співробітники будуть переведені на контрактну форму роботи з відповідним випробувальним терміном.

 

Довідково

У 2020 році Україна розпочала процес запровадження режиму спільного транзиту (NCTS). NCTS — технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Конвенція є основою для переміщення товарів між 35 країнами: державами-членами ЄС, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA), Туреччиною, Північною Македонією та Сербією. Щоб приєднатися до Конвенції, Україна має запровадити NCTS.

Після приєднання до Конвенції, митниці ЄС і України матимуть в системі один транзитний документ. Для бізнесу використання однієї транзитної декларації для доставки вантажів з однієї країни в іншу (від митниці відправлення до митниці призначення), згідно із процедурою спільного транзиту, зменшує вартість митних процедур та час, необхідний для їх проходження.