Сьогодні в ОДА відбулась офіційна зустріч керівництва області з Надзвичайним та Повноважним Послом Французької Республіки в Україні паном Етьєном де Понсеном та членами делегації Франції.

Щиро вітаючи високоповажного пана Посла на Вінниччині, Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов висловив сподівання, що даний візит сприятиме поглибленню співробітництва між Вінницькою областю та Французькою Республікою.

У зустрічі взяли участь: заступник Голови обласної державної адміністрації Сергій Здітовецький, заступник голови Вінницької обласної Ради Дмитро Чаленко, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної державної адміністрації Володимир Мережко.

«Українців та французів об'єднують фундаментальні цінності - боротьба за свободу, прагнення до справедливості, любов до своєї країни,- підкреслив під час зустрічі Сергій Борзов. -  Тож хочу висловити щиру вдячність за незмінну позицію Французької Республіки щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах, а також бажання  і надалі поглиблювати партнерство».

Голова ОДА навів безперечний  доказ поглиблення двостороннього діалогу між двома країнами - нещодавній візит міністра економіки, фінансів і відновлення Франції до Києва, під час якого сторонам вдалося підписати чотири контракти на суму в 1,3 млрд. євро: «Впевнений, що ці документи мають величезне значення для стратегічного розвитку економіки та промисловості України, а реалізація проєктів надасть можливість створити нові робочі місця»,- підкреслив Сергій Борзов.

Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Францією є важливою складовою наших відносин. Нині Франція займає четверту позицію серед європейських країн за обсягом інвестицій у Вінницьку область.

Зовнішньоторговельний оборот Вінниччини з Францією  за 2020 рік склав 11,8 млн. дол. США.

На території області працює 2 спільних українсько-французьких підприємства та 5 підприємств, які мають 100% французький капітал.

Найбільшим підприємством з французьким капіталом у Вінницькій області є ТОВ «СОКА Україна», що входить у французьку групу SOKA. Діяльність підприємство розпочало у 2014 році. Обсяг виробництва складає 40 000 тон збагаченого каоліну в рік, 80% якого експортується в різні країну світу.

У свою чергу, Надзвичайний та Повноважний Посол Французької Республіки в Україні пан Етьєн де Понсен  зазначив:  «Маю велику приємність знаходитись на Вінниччині. Сьогодні у нас була дуже насичена програма. Насправді, в України і Франції є дуже багато спільного,  і це не тільки розміри і географічне положення наших країн, а це й  спеціалізація в сфері аграрного виробництва та в деяких промислових напрямках. Нещодавно Україна святкувала 30-ту річницю  своєї Незалежності і з цієї нагоди  приїздив Міністр закордонних справ Франції, який привіз зі святкувань дуже простий меседж: « 30 років тому Франція була поруч з Україною і 30 років, які минули з того часу, залишається поруч з демократичною Україною, визнаючи і відстоюючи її територіальну цілісність».

Сьогоднішній свій візит пан Посол назвав чудовою нагодою поспілкуватися на різних рівнях як у місті так і в області, побачити якими можуть бути інші напрямки і галузі співпраці. Зокрема, мова йшла про проект децентралізованого співробітництва між Вінницею і французьким містом Діжон.

Сергій Борзов також  зауважив: «Справді, дуже приємно, що останнім часом наші взаємини суттєво посилились завдяки проєкту децентралізованого співробітництва Вінницької області із регіоном Бургундія-Франш-Конте, підтриманому МЗС Французької Республіки.  Висловлюю щиру подяку Надзвичайному та Повноважному Послу Французької Республіки в Україні пану Етьєну де Понсеном  за сприяння у його реалізації. В рамках проєкту, за підтримки французького кластеру VITAGORA, на Вінниччині уже створений інноваційний агропромисловий кластер «AgroVin», який наразі об’єднав 5 агропромислових підприємств та 2 наукові установи області».      

Враховуючи важливість даного проєкту для області, Голова ОДА звернувся з проханням  до французьких дипломатів надалі підтримувати цю ініціативу, а також сприяти встановленню партнерських стосунків між Вінницькою областю та регіоном Бургундія-Франш-Конте.

«Переконаний – у наших країн є потужний потенціал для подальшого співробітництва. Ми зацікавлені в налагоджені співпраці у сфері аграрного виробництва, переробної та харчової промисловості, у сфері інфраструктурних проектів, освіти, енергоефективності та відновлювальних джерел енергії, комунальних послуг в галузі довкілля, управління відходами. Ми зацікавлені у продовженні спільної реалізації проектів і програм, що впроваджуються Посольством та Урядом Франції»,- підкреслив Сергій Борзов.

Очільник області висловив переконання, що цей візит сприятиме розширенню двостороннього співробітництва та нарощенню експортно-імпортних операцій.