Україна звернулася до іноземних лідерів, зокрема до Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та Президента США Джозефа Байдена, щодо сприяння звільненню українських громадян, яких незаконно утримують на тимчасово окупованих територіях та в Росії. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський під час прес-марафону «30 запитань Президенту України».

«У нас є повністю верифікований список (утримуваних осіб. – Ред.). Він переданий Туреччині. Нещодавно я розмовляв з Президентом Ердоганом, у якого була зустріч з Президентом Російської Федерації. І на рівні контактних груп списки були передані російській стороні», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави також очікує на розмову президентів США та Росії.

«Список переданий, і очікуємо, що це питання буде порушено на високому рівні. Це те, що ми можемо зробити. І те, що ми політично чи дипломатично робимо. Окремо – питання прямої домовленості з Росією щодо цього», – зазначив він.

Президент України додав, що також важливими є питання встановлення місцеперебування кримських татар та інших громадян України в окупованому Криму, які потрапили за ґрати. Серед пріоритетів – допомога сім'ям, чоловіків з яких ув'язнили з політичних мотивів. Над цими проблемами працює офіс Кримської платформи.