У фокусі розвитку транспортної галузі, зокрема в галузі авіаперевезень, має стояти український пасажир, а умови роботи мають бути рівними й конкурентними для різних учасників ринку. Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в ході спеціальної наради з питань розвитку авіасполучення в Україні. 

У нараді взяли участь представники Міністерства інфраструктури, Міністерства юстиції, Антимонопольного комітету, Фонду державного майна, керівництво аеропортів «Бориспіль» та «Київ» (Жуляни), керівництво Асоціації «Аеропорти України» та керівник Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак.   

«В фокусі має бути громадянин України та цінова конкуренція. Є пасажир і є базові умови залучення авіакомпаній, - сказав Глава Уряду і додав, що такі базові умови можуть бути предметом дискусій, заснованих на чітких економічних розрахунках.

У контексті наради, Прем’єр-міністр прокоментував ситуацію навколо зміни планів ірландської авіакомпанії Ryanair виходити на український ринок. Він підкреслив важливість аналізу ситуації, яка сталася, необхідність оцінити хід переговорів Ryanair з українськими аеропортами та запропонувати рішення, які можуть бути взаємовигідними учасникам ринку. «Ми відкриті і готові залучати різних перевізників, в тому числі компанії, які працюють за моделлю low-cost. Але не за «будь-яку ціну». Умови роботи мають бути конкурентними. Ми маємо всім запропонувати однакові базові умови», - сказав Володимир Гройсман.

Він додав, що  не виключає перезавантаження переговорного процесу з Ryanair з огляду на економічні розрахунки та з огляду на необхідність розвитку в тому числі регіональної аеропортової інфраструктури.

«Я розумію, що треба ухвалити ряд рішень, - сказав Володимир Гройсман. - Ми чули про те, що є підозра в непрозорості  переговорного процесу та зловживання, тож маємо звернутися до  НАБУ та АМКУ на предмет з’ясування ситуації - дослідити підписання всіх документів та оцінити, чи немає зловживань монопольним становищем. Друга позиція – нам треба відновити переговорний процес з Ryanair. Просив би Міністерство інфраструктури, аеропорт «Бориспіль», а також Офіс залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest під головуванням Данила Білака долучитися до процесу. І третє, просив би прискорити процес розробки Стратегії розвитку транспортної галузі в її авіасегменті і показати, як ми будемо розвивати авіаінфраструктуру. Відсутність стратегії породжує питання».

 Глава Уряду підкреслив, що зиск від усіх напрацювань має отримувати пасажир – вітчизняний та зарубіжний, який летить через Україну. «Я дав доручення підготувати таку Стратегію до вересня, але просив би наблизити презентацію - на серпень. Хотів би побачити стратегію розвитку авіанапрямку – аеропорти, авіакомпанії і залучення лоу-костів. Ми будемо їх залучати – прозоро, максимально швидко і на рівних умовах. Чекаю пропозицій», - сказав Володимир Гройсман.