Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Кабінету Міністрів представив звіт про роботу Уряду за І півріччя поточного року. Глава Уряду відзначив позитивну динаміку змін і нагадав, що ріст економіки за І квартал року становив 2,5%, середня зарплата за підсумками першого півріччя перевищить 7 тис. грн, і бюджет перевиконано за доходами.


«Цю роботу можна назвати капітальним ремонтом країни, - сказав Глава Уряду. - Економічне зростання по першому кварталу на рівні 2,5%, реальна заробітна плата збільшилася на майже 20%, середня заробітна плата зросла на 13% - до 6 тис. 840 грн, а в червні–липні вона перевищить 7 тис. гривень. Обсяг капітальних інвестицій за січень-березень зріс на 20%, обсяг експорту товарів з України збільшився на 25%. Бюджет перевиконали (по доходах) на 29 млрл грн, а мали дефіцит. Це свідчить, що економіка оздоровлюється і відбувається реальна детінізація».


Прем’єр-міністр зазначив, що останнє десятиліття, на жаль, стало десятиліттям втрачених можливостей, і саме тому зараз стоїть завдання гармонійного вирішення проблем в багатьох сферах.


«Пріоритет – людина, і все, що її оточує. Людській капітал - найвища цінність. І треба виходити з інтересів людей», - підкреслив Прем’єр-міністр. Він додав, що йдеться про широкий спектр питань – від будівництва доріг та енергоефективності й енергонезалежності до підвищення рівня освіти та охорони здоров’я, а горизонт реалізації проектів – від одного до трьох років, так як передбачає політика середньострокового планування, започаткована цього року.
Визначені орієнтири, зазначив Глава Уряду, отримали схвальну оцінку бізнесу та міжнародної спільноти. Підтвердженням тому стала велика Конференція з питань реформ в Лондоні (Велика Британія). Найбільш визначальними стали запуск електронного реєстру ПДВ, зміна принципу роботи митниці, що одразу дозволило збільшити митні платежі на 37% і перерахувати в бюджет «від 35 до 50 млрд грн».


«Уряд продовжує дерегуляцію, і скасовує регуляційні речі, що заважали бізнесу бути вільними, - сказав Володимир Гройсман. – Уряд створює Раду інновацій. Нам треба запускати індустріальні парки і технологічні парки. Ми пропонуємо переглянути процес приватизації в сторону її максимальної прозорості та забезпечення гарантій інвестицій».
Окреме питання – розвиток промислового потенціалу та експортних можливостей шляхом формування та підписання пакета угод про зони вільної торгівлі.
Глава Уряду також озвучив низку конкретних досягнень та планів в декількох найбільш важливих сферах.

Підтримка аграрного сектору
Уряд розпочав низку програм, спрямованих на підтримку аграрної сфери, яка формує 12% ВВП, понад 31% експорту та залучає значний обсяг інвестицій, який тільки за 1 квартал поточного року перевищив 10 млрд грн. Йдеться, зокрема, про програму здешевлення кредитів для аграріїв, підтримку сільськогосподарського машинобудування, на яку наступного року буде виділено 1 млрд грн, а також нову цільову програму підтримки фермерства. Ця ініціатива покликана сформувати умови розвитку малого та середнього бізнесу на селі.

Модернізація інфраструктури
Активне будівництво та ремонт доріг, розпочате цього року в квітні, дозволило провести дорожні роботи на 372 км доріг. «І там, де ви бачите розбиті дороги, знайте: ми дійдемо до кожного куточку країни», - запевнив Прем’єр-міністр.
Він також торкнувся теми оновлення громадського транспорту в містах за рахунок, в тому числі міжнародних партнерів, а також теми розвитку авіасполучення – зокрема, транзитного потенціалу держави, яка може й повинна стати міжнародним авіахабом, і розвитку низки регіональних аеропортів, а саме - Львова, Вінниці, Івано-Франківська, Херсона.

Енергетика і енергоефективність
Уряд почав інтеграцію української об’єднаної енергетичної системи до європейської енергосистеми ENTSO-E, запроваджує механізми функціонування ринку електроенергії, завершує роботу над Енергетичною стратегією України до 2035 року, а також здійснює необхідні кроки для нарощування власного видобутку газу. За І півріччя 2017 року видобуто 9,7 млрд кубометрів газу - на 360 млн кубометрів більше минулорічного показника. «Ми йдемо цим напрямком і маємо результат – видобуток власного газу зростає», - наголосив Прем’єр-міністр. Він також повідомив, що цього року Уряд виділяє 730 млн грн на програму «Теплі кредити».

Охорона довкілля
Майже півмільярда гривень спрямовано цього року на екологічні проекти в регіонах, ведеться робота з перетворення Чорнобильської зони на безпечну територію. Уряд, за словами Прем’єра, хоче створити в зоні відчуження парк сонячної енергетики, і вже підготовлено відповідне протокольне доручення. Окреме питання - національна стратегія поводження з відходами, розробка якої вже на фінальній стадії.

Ефективне врядування
Вже понад рік в Україні йде реформа державної служби. І невдовзі Уряд ініціюватиме перезавантаження 10 міністерств, куди будуть запрошені 1000 нових працівників за прозорим конкурсом. «В Україні на службі має бути професійний корпус державних службовців, і ми такий корпус будуємо», - наголосив Володимир Гройсман.

Розвиток електронного врядування
Цього року Україна посіла 44 місце серед 115 країн світу в рейтингу Оpen data barometer. Це результат роботи, яку Кабінет Міністрів розпочав в рамках реалізації Концепції розвитку системи електронних послуг в Україні на 2017–2018 роки. Уряд та органи влади поступово переходять на електронний документообіг, а електронні послуги поступово запроваджуються в сфері реєстрації бізнесу, призначення допомоги при народженні дитини, якою скористалися близько 1 тис родин, введення об'єктів в експлуатацію тощо.
«Хотів би, аби кожен громадянин України заходив на портал Кабінету Міністрів, який найближчим часом буде оновлений, і мав можливість отримати будь-яку державну послугу без контакту з чиновником», - зазначив Володимир Гройсман.

Децентралізація
В Україні вже утворено 413 об'єднаних територіальних громад, ще 120 громад очікують рішення ЦВК на призначення нових виборів. Фонд регіонального розвитку має 3,5 млрд грн, які будуть направлені на понад 700 проектів у медичній сфері, соціальному захисті, культурі, спорті тощо. Приріст надходжень до місцевих бюджетів – 33% проти січня-червня 2016 року при урядовому прогнозі тільки 25%. «Тоді (під час ухвалення Держбюджету) деякі діячі кричали нам в Парламенті, що ми забираємо кошти у місцевих бюджетів, що руйнується фінансова децентралізація, а я тоді говорив, що буде ріст і вони (місцеві бюджети) отримають не менше 25% - будь ласка, я відповідаю за свої слова», - наголосив Глава Уряду.

Розвиток людського капіталу. Охорона здоров’я
У квітні Уряд запустив програму «Доступні ліки» - забезпечення хронічно хворих громадян безкоштовними ліками. В програмі беруть участь вже 6 тис аптек, а понад більше 3,6 млн громадян скористувалися можливістю отримати ліки. «Я ще раз підкреслюю: програма «доступних ліків» нам по кишені, і ми будемо розширювати перелік препаратів програми, будемо забезпечувати доступ до них, аби наші люди були здорові», - запевнив Прем’єр-міністр.
Він нагадав про план будівництва 13 кардіоцентрів в 11 областях та проведення операцій із стентування, для чого закуплено вже 20 тис стентів за ціною вдвічі меншою, ніж закупалося раніше. Окрема увага – здоров’ю дітей, і незабаром буде відкрито першу чергу комплексу «Охматдит».
На часі, за словами Глави Уряду, ухвалення пакету законопроектів по медичній реформі, яку неможна «консервувати», оскільки страждають люди – «від неефективності і корупції» та продовження процесу створення госпітальних округів.

Реформа освіти
Уряд очікує ухвалення у другому читанні проекту Закону України «Про освіту» і поступово впроваджує концепцію «Нової української школи». Так, розроблено проект нового державного стандарту початкової освіти, оновлено програми для основної школи (5–9 класи), затверджено нові типові навчальні плани для старшої школи, розроблено проекти нових навчальних програм для 10–11 класів. Визначено 100 шкіл – учасниць «пілотного проекту» оновленої системи освіти. Додатково - розпочато реформу професійно-технічної освіти, утворено Національну раду з питань науки і технологій, направлено 209 млн грн на формування середовища інклюзивної освіти.

Реформа системи соціальної політики
Вже півроку в Україні діє норма закону про збільшення мінімальної зарплати до 3200 гривень: 4,6 млн українських громадян у приватному та державному секторах збільшили свої доходи. «Люди мають отримувати гідну плату за свою працю», - наголосив Володимир Гройсман.
Не менш важливо – продовження програми надання та монетизації зекономлених субсидій. В опалювальний період 6,7 млн сімей в країні отримали субсидії, а у вересні розпочнеться перший етап монетизації зекономлених ресурсів.
Окремо увага – впровадженню пенсійної реформи. Прем’єр-міністр подякував народним депутатам за ухвалення у першому читанні розробленого Урядом законопроекту про підвищення пенсій. Майже 9 млн пенсіонерів з 1 жовтня отримають більші пенсії, буде скасовано оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів, при цьому пенсійний вік залишається незмінним - 60 років.

Розвиток культури й спорту
Україна провела пісенний конкурс «Євробачення» на найвищому рівні - незважаючи на всі ризики. Цього року утворено Український інститут книги, Український культурний фонд, прийнято закон про державну підтримку кінематографії в Україні. І наразі Уряд опрацьовує можливості збільшення фінансування сфери культури у бюджеті на 2018 рік.
Майже 10% бюджету Державного фонду регіонального розвитку цього року буде спрямовано на відновлення спортивної інфраструктури в країні. Наші спортсмени братимуть участь в різних спортивних змаганнях, тому числі у 379 міжнародних стартах.

Верховенство права і боротьба з корупцією
В Україні працюють 551 центр надання юридичної допомоги громадянам, послугами яких скористалися понад 600 тис. українців. Започатковано он-лайн будинок юстиції, державна програма розвитку системи пробації, відкрито Київський та Одеський центри ювенальної пробації.
Стабілізовано роботу реєстрів електронних декларацій державних службовців, де зберігаються дані 1,5 млн електронних декларацій. Утворено міжвідомчу робочу групу з питань координації антикорупційної реформи, стартував проект «Антикорупційна ініціатива ЄС».

Безпека і оборона
Фінансування Міністерства оборони України цього року збільшено на 19%, завершується формування об’єднаного оперативного штабу. Сформовано командування сил спеціальних операцій, продовжується приведення Генерального штабу та інших штабів до типової структури штабів НАТО.
На сферу безпеки і оборони виділено більше 5% ВВП, і окремий рядок - забезпечення військовослужбовців житлом . На ці цілі передбачено виділити 751 млн грн, буде закуплено 1400 квартир, що вдвічі більше минулорічного показника.
Цього року активно ведеться робота з формування автопатрулів на українських автомагістралях. В планах - сформувати 324 автопатрулі та утворити 68 стаціонарних постів. Окрема увага – боротьбі із злочинністю. «Люди мають жити у безпеці», - наголосив Володимир Гройсман.

Реформа системи зовнішніх відносин та інформаційної політики
Кабмін активізує роботу міжурядових комісій як майданчиків для поглиблення співробітництва з іншими країнами. Вже розроблено стратегію інформаційної реінтеграції Донбасу, розпочато мовлення українського радіо на окуповані райони Донбасу, ведеться будівництво вежі у Бахмутівці, введено в експлуатацію телекомунікаційну вежу в с. Чонгар Херсонської області, збільшено присутність телеканалу UA|TV в інформаційному просторі Болгарії, Грузії, Польщі.

На ІІ півріччя Уряд концентрується над ключовими пріоритетами: повноцінний запуск пенсійної реформи, прийняття закону про освіту, завершення напрацювання концепції земельної реформи в інтересах українського фермерства, ухвалення реформи охорони здоров'я. На часі також подальша реформа державного управління, покращення бізнес клімату, оновлення процесу приватизації – на конкурентних засадах і за принципами англійського права.
«Ми готові нести (за ці рішення) персональну відповідальність. Україна стане на шлях пришвидшеного економічного зростання та відновлення соціальної справедливості. Глибоко в цьому переконаний. Нам треба усім об'єднуватися і боротися не за владу, а за Україну», - підкреслив Володимир Гройсман.