Сьогодні, 16 квітня, у режимі онлайн відбулась нарада керівництва області з очільниками територіальних громад, керівниками профільних відділів соціального захисту населення та фахівцями з питань надання адміністративних послуг.

Основне питання порядку денного – робота фронт-офісів на рівні громад, ЦНАПів, районних управлінь соцзахисту населення в частині реєстрації внутрішньо переміщених осіб, а також оформлення фінансової допомоги від держави.

Під час наради йшлося про вирішення проблемних питань щодо проведення реєстрації вимушених переселенців та пошуку подальших шляхів оптимізації роботи.

Попри перевантаження системи «Соціальна громада», Вінниччина посідає перше місце в Україні за кількістю зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб.

Станом на ранок 16 квітня в області зареєстровано понад 100 тисяч ВПО.

«На Вінниччині досить розгалужена система районних управлінь соціального захисту населення. Наразі у нас працюють 93 установи, які сьогодні приймають внутрішньо переміщених осіб на видачу довідок. Завдяки цьому вдається швидше надавати відповідні документи. Для прикладу, навіть в одній громаді людей можуть приймати паралельно міський ЦНАП і фахівець з віддаленого робочого місця, що дозволяє оптимізувати черги», - зазначила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

Під час наради окрема увага була приділена вирішенню технічних питань.

«Минулого тижня на центральному рівні було вжито низку необхідних заходів щодо оптимізації роботи системи з реєстрації внутрішньо переміщених осіб «Соціальна громада», проте через велику кількість людей її навантаженість зберігається на рівні майже 100%. Над технічними питаннями продовжують працювати, робота триває. Дякую нашим працівникам фронт-офісів, ЦНАПів, соціальних служб, які працюють цілодобово без вихідних», - зазначив заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець.

У ході наради також обговорили реалізацію програм фінансової підтримки для ВПО від міжнародних організацій. Приділили увагу співпраці з міжнародними благодійними фондами, які вже працюють на рівні 20 громад області. Йшлося про подальшу координацію роботи з метою охоплення підтримкою максимальної кількості громад та людей, які були змушені залишити свої домівки.

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна підкреслила, що необхідно й надалі постійно оновлювати потреби на рівні громад задля максимально ефективної роботи та оперативного надання всієї необхідної допомоги вимушеним переселенцям.

«Дякую всім і кожному, хто працює з людьми. Дякую керівникам районних і міських управлінь соціального захисту населення, адже я розумію, наскільки титанічна праця стоїть за формуванням реєстрів населення та роботою з ними. Скажу відверто – я жодного разу не сумнівалася в тому, що соціальна галузь Вінниччини впорається із усіма поставленими завданнями та викликами», - підкреслила Наталя Заболотна.