18 квітня начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов разом з народним депутатом ВР України Іриною Борзовою відвідали м. Калинівку. Мета візиту – доставка гуманітарного вантажу від обласного штабу військової адміністрації для осіб, які тимчасово переміщені із місць активних бойових дій до Калинівської громади.

Наразі, в Калинівській громаді нараховується 2 227 зареєстрованих ВПО. Сергій Борзов пояснив механізм, який дозволяє надавати допомогу саме в тій кількості та асортименті, який потребує в даний час громада.

«На Вінниччині працює гуманітарний штаб обласної військової адміністрації.- зауважив Начальник ОВА.- Сьогодні до Калинівки ми привезли ту допомогу, яку громада подала у запиті через електронну онлайнформу. Відповідно, потреби для внутрішньо переміщених осіб щодня оновлюються на зазначеній платформі кожною громадою області. Після опрацювання запиту формується відповідний вантаж та направляється на місця за призначенням. Тож сьогодні до Калинівської громади ми доставили продуктові набори та усі необхідні речі. Зараз тут перебуває близько 3 тисяч вимушених переселенців, з них - понад 700 дітей, тож є потреба в дитячому харчуванні, засобах догляду тощо. В рамках програми Unicef, передано розвиваючі набори для дітей. Усі вантажі формуються за рахунок гуманітарної допомоги, яка надходить з-за кордону від партнерів із Польщі, Чехії, Німеччини тощо».

За словами Сергія Борзова, окрім постійної гуманітарної допомоги територіальним громадам регіону, обласна військова адміністрація закріплена за м. Київ, куди теж передає вантажі з необхідною допомогою.

Також гуманітарна допомога з Вінниччини надходить до міст інших областей, які цього потребують.

Народний депутат України Ірина Борзова наголосила, що сьогодні у Вінницькій області перебуває дуже багато родин з дітьми: «Кожен третій вимушений переселенець – це дитина. Вкрай важливо, щоб у сімей з дітьми було все необхідне, включаючи памперси і дитяче харчування, а також приладдя для розвиваючих ігор, адже сьогодні діти дуже сумують за своїми домівками, за рідними та друзями. Тож потрібно їм допомагати не лише матеріально, а й психологічно. Ми робимо все можливе і будемо надалі працювати для того, щоб захищати права дітей і допомагати їм, дарувати любов і турботу від всієї Вінницької області».

 У рамках співпраці обласної військової адміністрації із Всесвітньою продовольчою програмою в Україні ООН, Калинівська громада отримала вже понад 800 QR-кодів для виплат зареєстрованим ВПО.

Міський голова Калинівської територіальної громади Василь Поліщук зауважив, що на даний час змінюється контингент внутрішньо переміщених осіб. Якщо раніше це в основному були родини з Києва та області, то останнім часом все більше громадян зі сходу України, де наростає військова напруга.

Окрім того, громада м. Калинівка допомагає не лише переселенцям, а постійно формує вантажі для потреб фронту.

 «Я особисто раз на тиждень виїжджаю до наших воїнів із вантажем продуктів та інших необхідних для них речей, які ми узгоджуємо завчасно»,- зазначив Василь Поліщук.

Заступник начальника штабу прийняття гуманітарної допомоги у Калинівці Тетяна Фалієва щиро дякує за підтримку. «Сьогодні від обласної військової адміністрації ми отримали все, що ми замовляли, заповнюючи онлайн таблицю потреб громади, зокрема продукти харчування, ковдри, засоби гігієни. Щиро вдячні за допомогу, яка є надзвичайно важлива. Станом на сьогодні потреби у нас немає ні в чому»,- запевнила посадовиця.

Україна бореться! Увесь народ, як ніколи зібраний і консолідований, надаючи допомогу як фронту, так і власним громадянам. Перемога прийде!