28 червня, Вінниччина відзначає 26-річницю прийняття Конституції України – головного  нормативно-правового акта держави,  який  закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних  органів, права та обов'язки громадян.

Начальник  обласної військової адміністрації Сергій Борзов, народний депутати України Ірина Борзова, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, представники влади області та міста, делегації трудових колективів, ветеранських організацій а також військові, ЗМІ та громадськість міста зібрались на Замковій горі, де на флагштоку майорить Державний Прапор, встановлений минулоріч  до 30-ї річниці Незалежності України.

Традиційно у заходах задіяні оркестр Центру військово-музичного мистецтва повітряних сил України та підрозділ Почесної варти Командування ВПС України.

Хвилиною мовчання, схиливши голови в скорботі, присутні вшанували подвиг усіх полеглих за Українську державу, тих, хто віддав свої життя заради посмішок наших дітей, заради сонячних світанків, заради майбуття України!

Представники прогресивної молоді здійснили делеговане покладання квіткових гірлянд до пам’ятних місць – меморіальних дощок та пам’ятників борцям за Незалежність України різних часів:

  • Меморіальної дошки сотнику армії УНР, учаснику боротьби за незалежність Семену Якерсону;
  • Меморіальної дошки Дмитра Марковича – міністра юстиції в Уряді Директорії та голові Подільської і члена Центральної Ради Української Народної Республіки;
  • Меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, який тричі знаходився у м. Вінниці;
  • Пам’ятного знаку загиблим бійцям Небесної Сотні та Героям АТО;
  • Пам'ятника Симону Петлюрі – українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917—1921 рр., Голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР;
  • Меморіальної дошки Костянтину Василенку – громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному секретарю (першого міністра) праці Української Народної Республіки в 1917 р.;
  • Скульптурної композиції «Дерево свободи»;
  • Меморіальної дошки Команді Української Галицької Армії.

Сьогодні наша держава переживає трагічні часи. Українці захищають не лише свою землю та територіальну цілісність – вони відстоюють демократію, свободу та новий вільний день для наступних поколінь.

Щохвилини наші співвітчизники демонструють силу духу та відвагу: кожен на своєму місці – військовослужбовці Збройних Сил України та Національної Гвардії, добровольці, медики та волонтери – усі вони герої новітньої історії, завдяки яким вільна Україна є і буде!

На завершення заходів, військовослужбовці Вінницького гарнізону віддали військові почесті усім борцям за незалежність України.

Варто наголосити, що у конституційному процесі незалежної України відбився непростий шлях молодої демократії до соціально-правових стандартів  та  цінностей об’єднаної  Європи. Творення Конституції розпочалося із ухваленням Декларації  про  державний суверенітет України 16 липня 1990 року. Процеси  національної  законотворчості  активізувалися з розпадом СРСР  та ухваленням  Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року. Всеукраїнський референдум засвідчив підтримку проголошення незалежності України. Більшість країн світу визнали її суверенною державою.

Конституція України – це надбання не одного покоління нашого народу, це сукупність історичних цінностей, символ нашої незалежності та результат боротьби, яка триває і сьогодні.

- Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

- Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Саме ці перші дві статті головного документу нашої держави сьогодні боронять наші захисники від агресора. Саме за ці, святі для кожного вільного українця слова, вони віддають свої життя…

«У день Державного свята  дуже важливо показати, що Конституція для нас – не тільки Основний Закон, який ми маємо виконувати,– зазначив у коментарі Сергій Борзов. Ми боремося сьогодні саме за те,щоб Україна залишалася правовою державою! Хочу побажати воїнам-захисникам, які сьогодні боронять нашу державу, незламності духу і Перемоги!».

Вічною та непохитною навіки залишиться наша слава та наша суверенна Держава. Слава Україні!