Найважливіші питання здійснення оподаткування сільськогосподарських товаровиробників під час воєнного стану розглядали сьогодні на Вінниччині  під час тематичного семінару, ініційованого Начальником ОВА Сергієм Борзовим.

Необхідність такого практичного семінару зумовлена тим, що робота бізнесу, в тому числі і аграрного, під час воєнного стану здійснюється в дуже складних умовах невизначеності та постійно зростаючих ризиків.

«Саме про таку зустріч мене нещодавно просили аграрії,адже у зв’язку з військовим станом  в Україні було прийняти ряд змін у податковому законодавстві, - підкреслив Сергій Борзов вітаючи учасників семінару.- Вінниччина є аграрним регіон.  І сьогодні наше завдання забезпечувати продовольчу безпеку країни, наповнювати бюджет, розвиватись, отримувати прибуток.Сільгоспвиробники є основним джерелом наповненням бюджету у Вінницькій області. За шість місяців 2022 року до Зведеного бюджету сплатили 1,4 мільярди гривень – на 20% менше, ніж торік. До речі, у червні експорт агропродукції зріс на 30%. Так, змінилась і географія експорту. Якщо до війни основними покупцями української продукції були Китай, Індія, Нідерланди та Єгипет, то зараз основними є європейські країни: Румунія, Польща, Болгарія, а також Туреччина».

Держава шукає шляхи як допомогти аграріям експортувати вироблену ними продукцію. І, водночас, мінімізувати негативні наслідки, пов’язані з повномасштабним вторгненням рф.

Тож основні питання семінару торкалися змін в адмініструванні податків і зборів сільськогосподарських підприємств.

Оксана  Домерат - в.о. начальника Головного управління ДПС у Вінницькій області поінформувала учасників семінару про стан надходжень до бюджетів усіх рівнів під час дії воєнного стану.

Зокрема, посадовиця зазначила: «З початком воєнних дій в Україні було прийнято ряд змін в законодавстві, які потребують роз’яснень головним бухгалтерам сільгосппідприємств. Аграрний бізнес має працювати ефективно. До війни аграрні підприємства забезпечували в зведений бюджет області до 40% усіх надходжень. Станом на сьогодні маємо зменшення платежів до державного бюджету, проте збільшились надходження до місцевого. Нам важливо пояснити зміни термінів сплати податків, аби сільгосппідприємства не попадали під штрафні санкції, адже ми сьогодні фінансова армія України».

З 1 липня «податкові канікули» для аграріїв закінчились, вони мають сплатити податки, які були відтерміновані з 24 лютого.

«В південних районах Вінниччини уже почались жнива і ми маємо зібрати урожай. Це наш фронт – продовольча безпека України,- підкреслив Сергій Борзов . - Наразі існує проблема зі збутом готової аграрної продукції: немає тари, якісної упаковки, також є проблеми із сертифікацією. Тож чим раніше ми почнемо  над цим працювати,  тим раніше матимемо  потрібні результати. Ми не можемо допустити, щоб Вінницька область давала неякісну сільгосппродукцію».

Начальник ОВА зауважив, що  на Вінниччині працює дуже потужний вуз – Вінницький національний аграрний університет, який готує спеціалістів для сільського господарства, тож використовувати його науковий потенціал у період воєнного стану  і доцільно і необхідно. Начальник ОВА анонсував, що наступна  зустріч такого формату може бути запланована  саме на базі аграрного університету.

У підсумку заходу Сергій Борзов  підкреслив: «Важко усім. Але ми на території, де немає активних бойових дій. Отже підприємства мають стабільно працювати і люди повинні бути офіційно працевлаштовані. Ми зобов’язані сплатити податки для того, щоб було чим виплачувати зарплату військовим. Треба цю відповідальність зрозуміти. Дякую усім аграріям за допомогу ЗСУ!

Переможемо!

Слава Україні!