Сьогодні, 22 вересня, дипломат прибув з офіційним візитом до Вінницької області. Під час зустрічі з головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм, головою обласної Ради Анатолієм Олійником та заступником Вінницького міського голови Владиславом Скальським Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні обговорив перспективи поглиблення співпраці між Вінниччиною та Латвією.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій ознайомив гостя з історією та економічним потенціалом краю, відзначивши, що нині відчувається великий інтерес до Вінницького регіону, тож обласна команда прагне максимально використати таку можливість, аби створити ще більше передумов для розвитку краю.

«Попри всі наявні проблеми, ми живемо в історичний час, події якого є своєрідним каталізатором для пришвидшення багатьох процесів, які, на жаль, не розвивались в Україні протягом всього періоду незалежності, - зауважив Валерій Коровій. – Так, 2016 рік для Вінницької області був одним з найкращих за всіма індикативними показниками розвитку в економічному плані. Регіон є абсолютним лідером по сфері сільськогосподарського бізнесу. Тут продукується 10 % валової продукції аграрного бізнесу в цілому по Україні».

Високим результатам розвитку АПК області, за словами очільника Вінниччини, сприяли не лише природнокліматичні умови, а й формування упродовж останніх років конкурентного середовища у цій сфері.

«Ми почали впроваджувати ліберальну модель: низькі бар’єри входу, рівні конкурентні умови, прозорі адміністративні процедури. Заборонили органам влади втручатися в низку процесів, пов’язаних із земельними правовідносинами. І як показала практика, за 2-3 роки це почало давати дуже серйозний ефект, - підкреслив Валерій Коровій. - Формування прозорих конкурентних механізмів дуже позитивно сприяє залученню інвестицій, а через інвестиції приходять і нові можливості по створенню нових робочих місць, нарощенню потенціалу учасників аграрного бізнесу, зростанню доходів до місцевих бюджетів».

Керівник ОДА відзначив також, що завдяки Уряду Володимира Гройсмана торік вперше вдалося зняти картельні угоди, які були в українських портах і не давали аграріям можливості вільно продавати продукцію на експорт.

Відтак інформував дипломата про потужні інвестиційні проекти, що реалізуються в області як в аграрній, так і промисловій сферах.

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, у свою чергу, зазначив, що метою його візиту є розгляд можливостей і зміцнення зв’язків між Вінницькою областю і Латвією.

«У вас дуже хороша економічна база, ви фактично постійно перебуваєте на перших місцях за різноманітними рейтингами», - відзначив Посол та висловив пропозицію щодо створення у Вінниці Почесного консульства Латвійської Республіки. Зазначену ідею підтримали й керівники Вінниччини.

«Думаю, що відкриття Почесного консульства наші зв’язки автоматично б зміцнило», - наголосив Юріс Пойканс.

Серед потенційних напрямів співпраці дипломат окреслив подальший розвиток торговельно-економічних зв’язків, взаємин у сферах освіти, культури та спорту, співпраці у впровадженні процесів децентралізації. А водночас висловив готовність сприяти організації візиту делегації Вінницької області до Латвії для ознайомлення з латвійським досвідом.

 «Ми розуміємо ту непросту ситуацію, в якій перебуває Україна, але також бачимо, що одночасно йде й економічний приріст. Тож я бачу непогані перспективи», - зауважив Надзвичайний і Повноважний Посол.