Державна компанія «Укрзалізниця» за сприяння та підтримки Уряду України планують у листопаді 2017 року підписати рамкову угоду про співпрацю із світовим гігантом General Electric Transportation, який є складовою транснаціональної корпорації  General Electric. Відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Президентом компанії General ElectricTransportation Джеймі Міллер.

«Ми дуже зацікавлені в тому, аби побудувати стратегічні стосунки, для нас важлива побудова довгострокової співпраці. Ми всіляко вітаємо входження General Electric Transportation в Україну. У нас великий внутрішній ринок, і ми можемо бути корисні у проектах GE», - сказав Володимир Гройсман.  

Під час зустрічі сторони підтвердили взаємну зацікавленість у реалізації проекту модернізації рухомого складу «Укрзалізниці», зокрема локомотивного парку.

«Для нас важливо модернізувати рухомий склад Укрзалізниці, а це потребує інвестицій та технологічних рішень. Тож питання співпраці з GE може стати тим випадком, коли поєднання  можливостей буде вдалим, - зазначив Володимир Гройсман. - Все, що потрібно буде від Уряду буде опрацьовано максимально швидко».   

Глава Уряду звернув увагу, що одним з ключових питань проекту з «Укрзалізницею» є локалізація виробництва, яка може сягнути 40%. «Для нас надзвичайно важливо локалізувати виробництво – і тепловозів і всього того, що потрібно для обслуговування локомотивів – в Україні. І те, що ухвалено рішення про 40-відсоткову локалізацію означає, що ми будемо виробляти спільно з GE тепловози, робити модернізацію рухомого складу, технічне обслуговування, будуть створені десятки тисяч робочих місць на підприємствах, які в Україні вже працюють, - сказав Володимир Гройсман. - Тож зараз стоїть завдання максимально швидко перейти до підписання угод, аби ми могли вже в наступному році забезпечити модернізацію рухомого складу «Укрзалізниці» та розвиток підприємств, які будуть включені у процес».

Джеймі Міллер підтвердила тезу Глави Уряду і сказала, що обслуговування локомотивів також сприятиме локалізації виробництва. «До того ж, ми вже провели аналіз постачальників всередині України і напрацьовуємо шляхи використання їх можливостей в своїх глобальних проектах», - сказала  Президент General Electric Transportation.  

Довідково

П’ятирічний план розвитку ПАТ «Укрзалізниця» передбачає модернізацію та закупівлю загалом 270 локомотивів, що планується зробити у співробітництві з General Electric. Окрім того, є план придбання 30 локомотивів General Electric на умовах лізингу.  

Корпорація General Electric для локалізації виробництва локомотивів в Україні обере прийнятну виробничу базу – одне з українських підприємств. Оновлення тягового рухомого складу стимулюватиме процес вантажоперевезень залізничним транспортом та сприятиме розвитку економічного потенціалу держави.

GE Transportation – американська компанія, що є частиною корпорації GE, яка займає 13 місце за обсягом доходів у рейтингу Fortune 500. Штаб квартира компанії знаходиться у США, а ключові напрямки діяльності - виробництво та обслуговування локомотивів, двигунів та іншого обладнання для залізничного транспорту, двигунів та обладнання для морського транспорту, обладнання для гірничодобувної та бурильної промисловості.