Сильну державу формують сильні регіони, які завдяки реформі децентралізації отримали значні адміністративні та фінансові повноваження і тепер мають навчитися ефективно використовувати та примножувати цей ресурс для розвитку регіональної економіки та економіки держави. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з керівництвом та членами Асоціації міст України.

«Ми прийняли низку важливих рішень, які дозволили передати на місця частину державного ресурсу.Зараз проходимо шлях збалансування видатків, доходів і повноважень», - сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що нові дитячі садки, утеплені школи, відновлені дороги тощо – це доказ ефективності децентралізації. Більшість регіональних проектів, які роками чекали на фінансування, сьогодні стають реальністю.

Разом з тим, видатки мають бути компенсовані доходами. Примножити їх можна двома шляхами – або запозичити кошти, або опрацювати можливість відкриття нових виробництв, створення нових робочих місць, а відтак збільшити обсяг податкових надходжень, передусім ПДФО, який на 60% потрапляє до місцевих бюджетів. Цей шлях – найбільш прийнятний, адже він дозволяє на регіональному рівні ефективно впроваджувати ініціативи з реформи освіти, медицини, енергоефективності, з будівництва доріг, а також вирішувати накопичені за минулі роки проблеми, серед яких – погашення комунальних боргів, організація пільгових перевезень громадян тощо.

«Давайте разом будувати серйозну, сильну, комфортну країну. Без місцевої влади зробити ценеможливо. Ми партнери, і я зацікавлений у вашому успіху. Ваш успіх – це успіх держави», - сказав Володимир Гройсман.