До роботи зібрання, що 15 грудня пройшло у конференц-залі Арт-галереї «ІнтерШик», долучились також голова обласної Ради Анатолій Олійник, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, директор Департаменту у справах національностей та релігій Міністерства культури України Андрій Юраш, голова Ради національних спільнот України Ашот Аванесян, заступник голови ОДА Олександр Крученюк та голова постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко.

Вперше у засіданні взяли участь і голови районних державних адміністрацій області.

Відкриваючи роботу заходу, начальник управління у справах національностей та релігій ОДА Ігор Салецький інформував присутніх про взаємодію облдержадміністрації з релігійними організаціями та національно-культурними спільнотами Вінниччини. Затим з вітальним словом до учасників зібрання звернувся голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

«Перш за все, я хотів би подякувати всім присутнім за те, що в такий непростий час для української держави, українського народу Вінниччина у питаннях як церковних правовідносин, так і національно-культурних взаємин показує Україні приклад толерантності, відповідальності, взаєморозуміння  і поваги один до одного. Це надзвичайно важливі речі, - підкреслив керівник ОДА. - Головне наше завдання – створити таке середовище, в якому кожен з учасників почувався б комфортно та міг розвиватися, щоб створювалися умови для виконання тих статутних завдань, які стоять перед кожним із нас. Щоб це середовище толерантності в цілому дозволяло забезпечувати спокій, злагоду і можливості розвитку Вінниччини як регіону».

Валерій Коровій зазначив, що впродовж року, який був досить непростим, у рамках роботи Ради церков та Ради національно-культурних товариств вирішувалися конкретні питання: виховної роботи серед дітей, проведення спільних заходів, формування тематичних програм.

«У цьому році ми заклали підвалини багатьох структурних змін у різних напрямках життєдіяльності: і в економічному, соціальному, суспільно-політичному, і в церковному та міжнаціональній співпраці. Я переконаний в тому, що ми створюємо підґрунтя для якісних змін, які б торкалися, в першу чергу, покращення рівня життя звичайної української сім’ї, - наголосив Валерій Коровій. – І ті перемовини, які проводять спільно обласна державна адміністрація, Вінницька міська рада при підтримці обласної Ради дають можливість вже в наступному році створити у Вінниці та довкола міста додатково 6 тисяч нових робочих місць. Ми робимо все для того, щоб створити такі конкурентні умови, за яких люди могли б мати роботу тут, щоб вони не їхали на заробітки, а залишалися зі своїми сім’ями. І з цією метою на наступному засіданні рад ми підготуємо вам наше бачення розвитку Вінниччини на найближчу перспективу».

Голова облдержадміністрації привітав усіх присутніх із прийдешніми новорічно-різдвяними святами та принагідно вручив представникам релігійних конфесій документи на передачу двох храмів регіону до власності місцевих релігійних громад.

 Під час зібрання про основні засади державної політики задля реалізації потенціалу релігійних організацій та національно-культурних товариств інформував директор Департаменту у справах національностей та релігій Міністерства культури України Андрій Юраш. Водночас він відзначив позитивний, а за деякими напрямками й унікальний, досвід Вінниччини в організації такої роботи.

Підсумувати річну діяльність власних товариств та організацій, порушити проблемні питання й окреслити перспективи подальшої співпраці мав змогу кожен учасник засідання. Потому голова Ради національних спільнот України Ашот Аванесян і голова Ради національно-культурних товариств Вінниччини Володимир Кочелаба підписали угоду про співпрацю.

На завершення ж засідання керівники регіону Валерій Коровій та Анатолій Олійник вручили окремим учасникам зібрання Подяки обласної державної адміністрації та обласної Ради.